Καθώς μόλις λίγες υπάρχουσες συσκευές θα λάβουν τη νεότερη έκδοση του Wear OS προς το τέλος του 2022

Η Google έδωσε επίσημα όνομα στην ενοποιημένη πλατφόρμα της για smartwatch, η οποία όπως αναμενόταν είναι Wear OS 3. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια  ήταν μέρος άλλων πληροφοριών όσον αφορά το ποιες τρέχουσες συσκευές με Wear OS θα ενημερωθούν, πότε θα γίνει διαθέσιμη η ενημέρωση και τι θα προσφέρουν. Και δυστυχώς τα νέα δεν είναι αυτά που θα περίμενε κάποιος. Η Google αναφέρει πως οι ενημερώσεις του Wear OS 3 θα διατεθούν σε ελάχιστα smartwatch στο δεύτερο μισό του 2022 με τα πρώτα Wear OS 3 smartwatch να ανακοινώνονται τον επόμενο μήνα, αρχικά στο Unpacked event της Samsung.

Για την ώρα, η λίστα με smartwatch που μπορεί να λάβουν την ενημέρωση περιλαμβάνει τα σχετικά άγνωστα TicWatch Pro 3 GPS, TicWatch Pro 3 Cellular/LTE και TicWatch E3 της Mobvoi, όπως και τις συσκευές νέας γενιάς της Fossil Group που αναμένονται να κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στο έτος.

Αυτό έχει ως συνέπεια πολλές διαθέσιμες συσκευές να μην λάβουν τη νέα έκδοση του λειτουργικού, όπως για παράδειγμα όλες τις συσκευές της Fossil, αλλά και τα smartwatch της Samsung που βασίζονται στο Tizen. Ενώ για την ώρα είναι η καλύτερη λύση για τους περισσότερους Android χρήστες, όπως όλα δείχνουν, ξαφνικά έχουν ημερομηνία λήξης.

Με όλα τα παραπάνω, μπορεί να καταλάβει κανείς πως δεν είναι καλή ιδέα να αγοράσει κανείς smartwatch την τρέχουσα περίοδο, αν είναι Android χρήστης. Οτιδήποτε διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στην αγορά, είτε δε θα ενημερωθεί είτε θα λάβει ενημέρωση προς το τέλος του 2022. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμα και να αγοράσει κανείς smartwatch από τη λίστα της Google, δεν είναι καλή ιδέα λόγω πιθανών επιπλοκών με τις ενημερώσεις.

Όπως είπε η Google, "σε μερικές περιπτώσεις οι εμπειρίες του χρήστη μπορεί να επηρεαστεί", χωρίς να δίνει διευκρινήσεις σε ερωτήσεις για περαιτέρω επεξήγηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά πιθανότατα θα εννοούν πως η απόδοση νέου λειτουργικού σε παλαιότερο υλικό δε θα είναι η αναμενόμενη. Σε μια δήλωση μέσω e-mail, ένας αντιπρόσωπος υποσχέθηκε πως η Google θα παρέχει εκ των προτέρων περισσότερες πληροφορίες για την ενημέρωση, ώστε οι χρήστες να κάνουν τη σωστή απόφαση.

Επιπλέον, η αναβάθμιση σε Wear OS 3 απαιτεί ολική επαναφορά του συστήματος, διαγράφοντας ρυθμίσεις και δεδομένα από τη συσκευή. Πριν την αναβάθμιση θα πρέπει να γίνει αντιγραφή τους σε κινητό, ενώ με τις αλλαγές που θα έρθουν από την ενημέρωση, η επαναφορά των δεδομένων πιθανότατα δε θα γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η Google κατανοεί πως πολλοί χρήστες δε θα θέλουν να κάνουν όλα αυτά τα βήματα, κι έτσι θα προσφέρει την επιλογή άρνησης της ενημέρωσης, λαμβάνοντας μόνο ενημερώσεις ασφαλείας. Η εταιρεία υπόσχεται πως θα συνεχίσει την υποστήριξη της τρέχουσας έκδοσης Wear OS με ενημερώσεις ασφαλείας για δύο χρόνια από τη διάθεση της συσκευής.

Το blog post φαίνεται να θέλει να ξεφορτωθεί τα κακά νέα από την αρχή, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις επερχόμενες ανακοινώσεις smartwatch της Samsung, όπως και το φημολογούμενο Google Pixel watch.

Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, η νέα έκδοση του Wear OS θα πρέπει να αποδείξει πολλά για την εταιρεία. Παρόλο που η αρχική ανακοίνωσή του έγινε τον Μάιο στο Google I/O, ακόμα δεν έχουμε εικόνα πραγματικής χρήσης του λειτουργικού. Ξέρουμε πως συνδυάζει κάποια στοιχεία από το Tizen της Samsung, κι αυτό είναι όλο.

Ότι είδαμε μέχρι τώρα από το Wear OS 3 είναι υποσχόμενο, με την Google να λέει πως θα είναι γρηγορότερο σε τρέχουσα smartwatch, προσφέροντας καλύτερη διάρκεια μπαταρίας. Επίσης αναμένεται να προσφέρει αυτόνομη εφαρμογή Google Maps, offline μουσική μέσω Spotify και ενσωματωμένη παρακολούθηση Fitbit.

Όλα αυτά όμως, σημαίνουν πως οι Android χρήστες που θέλουν smartwatch, θα ήταν καλύτερο να περιμένουν μέχρι να κυκλοφορήσουν νέα smartwatch με το Wear OS 3.

  • Sad 1