Με παιχνιδιάρικο σχεδιασμό, προσαρμοσμένες προτάσεις για παιδιά και όριο τηλεθέασης

Με αποφασιστικότητα μπαίνει ξανά στον χώρο των τηλεοράσεων η Google, με το ανανεωμένο Google TV, που έρχεται με νέες προσθήκες στην αρχική οθόνη που επικεντρώνονται στο περιεχόμενο, το ιστορικό αλλά και την Βασική λειτουργία. Αλλά αυτό δεν είναι όλο, καθώς κάνει ριζικές αλλαγές και στον γονικό έλεγχο.

Τα νέα "παιδικά προφίλ" θα ενεργοποιούν ένα πιο παιδικό/ανάλαφρο σχεδιασμό που μοιάζει αρκετά με αυτό του Android TV, με τους γονείς να θέτουν όριο τηλεθέασης, ώρα ύπνου και εφαρμογές προς χρήση. Η μεγάλη διαφορά είναι στο μενού διεπαφής, που έχει φιλικότερο UI που δεν μοιάζει με αυτό που έχουμε συνηθίσει. Επίσης, θα είναι συμβατό με την Family Link εφαρμογή, επιτρέποντας απομακρυσμένη διαχείριση και έλεγχο.

google-tv-kids-profile-2.png

Η "παιδική λειτουργία" φαίνεται να είναι το πρώτο βήμα της Google στην επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος του Google TV : υποστήριξη πολλαπλών λογαριασμών. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Google TV είναι η μηχανή πρότασης περιεχομένου στην αρχική οθόνη, η οποία όμως περιορίζεται στα ίδια αποτελέσματα για όλους τους χρήστες, προξενώντας έναν πονοκέφαλο μπερδεμένων προτάσεων στους χρήστες μιας τηλεόρασης. Η Google έκανε μια έμμεση αναφορά μέσω ενός blog post, λέγοντας "θέλουμε να βρίσκουμε τις εκπομπές και τις ταινίες μας, χωρίς να συναντούμε το περιεχόμενο των παιδιών μας".

Για την ώρα η παιδική λειτουργία επιτρέπει τον αποκλεισμό του Sesame Street από τις προτάσεις, αλλά ακόμα δεν υπάρχει τρόπος να ξεχωρίζει κανείς το ιστορικό μεταξύ κανονικών λογαριασμών. Όπως όλα δείχνουν όμως, η παιδική λειτουργία θα εξελιχθεί σε ένα ξεχωριστό, αυτόνομο προφίλ με εξατομικευμένες προτάσεις και λίστες παρακολούθησης, παρόλο που η Google δεν είναι επίσημα κάτι τέτοιο.

google-tv-kids-profile-3.png

Παρόλο που η διάθεση του Google TV είναι αρκετά περιορισμένη μέσω του νέου Chromecast, σύντομα αναμένεται να διατεθεί και στην επερχόμενη Sony Bravia XR 2021 σειρά τηλεοράσεων, όπως και σε επιλεγμένες TCL τηλεοράσεις που αναμένονται εντός του έτους. Αν και η μετονομασία του Android TV σε Google TV μπορεί να μπερδεύει μερικούς χρήστες, πρόκειται για το ίδιο λειτουργικό, ενημερωμένο στη νεώτερη έκδοση του λειτουργικού.

Τέλος, η Google ανακοίνωσε πως τα παιδικά προφίλ θα γίνουν διαθέσιμα μέσα στον μήνα στις ΗΠΑ, καθώς η παγκόσμια διάθεση αναμένεται να γίνει σε μερικούς μήνες.