Ακόμη κι όταν επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, η Google θα δοκιμάσει να καθιερώσει ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας.

Η Google λόγω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία, θα καθυστερήσει να ανοίξει τα γραφεία της. Ακόμη όμως κι όταν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στα γραφεία, η εταιρία ήδη ετοιμάζεται να κάνει κάποιες αλλαγές. Οι New York Times έλαβαν ένα e-mail του Sundar Pichai που απευθύνονταν σε όλους τους εργαζόμενους της Google, στο οποίο ανέφερε πως η εταιρία όχι μόνο θα διατηρήσει κλειστά τα γραφεία έως τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά θα δοκιμάσει να φέρει και ένα πρόγραμμα με ευέλικτες εβδομάδες εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν στο γραφείο για τουλάχιστον τρεις ημέρες ενώ όλες τις υπόλοιπες θα μπορούν να είναι στο σπίτι.

Ο Pichai δήλωσε πως η εταιρία θέλει να δοκιμάσει μια θεωρία που αναφέρει ότι η ευέλικτη εργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα, συνεργασία και ευημερία. Μάλιστα τόνισε το γεγονός πως καμία άλλη εταιρία στο μέγεθος της Google δεν έχει δοκιμάσει ένα πλήρως υβριδικό μοντέλο εργασίας στο παρελθόν. Το πότε θα αρχίσει το ευέλικτο πρόγραμμα δεν είναι βέβαιο λόγω των συνεχόμενων αλλαγών που προκύπτουν από την πανδημία και ενδέχεται να μην ισχύει για εργαζόμενους που πρέπει να έρχονται σε συχνότερη επαφή με πελάτες ή άλλους εργαζόμενους.

Η Google έχει ήδη εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των ευέλικτων γραφείων που επιτρέπουν την απομακρυσμένη εργασία, με θαλάμους παρουσιάσεων στο γραφείο για διαδικτυακές συνεδρίες αλλά και μεγαλύτερους εξωτερικούς χώρους για εταιρικές συναντήσεις πολλών ατόμων. Η Google καθυστέρησε αρκετές φορές την επιστροφή στο γραφείο, με την πρώτη ανακοίνωση να έκανε λόγο για τον περασμένο Ιούλιο. Η δεύτερη απόπειρα μετακινήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2020 στον Ιανουάριο του 2021 και πιο πρόσφατα στον Ιούλιο του 2021. Το νέο χρονοδιάγραμμα ουσιαστικά τονίζει τις δυσκολίες επιστροφής και ενδεχομένως οι εργαζόμενοι να μην είναι ασφαλείς έως ότου όλοι λάβουν το εμβόλιο.

Εταιρίες όπως το Twitter επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι επ’ αόριστον ενώ οι εργαζόμενοι του Shopify έχουν ενημερωθεί πως θα δουλεύουν εξ΄ αποστάσεως ανεξάρτητα πότε και πώς θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αν και η Google είναι σαφώς μεγαλύτερη εταιρία, ενδέχεται το υβριδικό μοντέλο που προσπαθεί να φέρει να δώσει το παράδειγμα και σε άλλες εταιρίες καθώς όλοι σκέφτονται πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η εργασία από το γραφείο.

  • Like 2