Η σουίτα εφαρμογών της Google αλλάζει όνομα και ακόμη περισσότερα, φέρνοντας πιο κοντά όλες τις εφαρμογές με στόχο την καλύτερη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Η Google ανακοίνωσε μια βαρυσήμαντη αλλαγή για την δημοφιλή σουίτα της, G Suite. Πλέον, θα ονομάζεται Google Workspace και οι βασικές εφαρμογές που περιλαμβάνει (Gmail, Docs, Meet, Sheets και Calendar) θα αποκτήσουν νέες λειτουργίες που θα κάνουν πιο απρόσκοπτη τη μεταξύ τους συνεργασία.

Μερικές από τις αλλαγές που είδαμε λίγο περισσότερο μέσω της παρουσίασης είναι η δυνατότητα να μοιράζεται ή να δημιουργεί κανείς ένα Doc μέσα από το chat και να ανοίγει προς επεξεργασία στην ίδια καρτέλα για όλους, απλουστεύοντας την επί τόπου διαχείριση. Ένα άλλο παράδειγμα ήταν πως όταν βρίσκονται πάνω από ένα άτομα μέσα σε ένα κοινόχρηστο Doc, πλέον μπορείτε να εκτελέσετε βιντεοκλήση επί τόπου (ξανά, στο ίδιο παράθυρο/καρτέλα) με όλους τους παρευρισκόμενους και το αρχείο να παραμένει στην οθόνη ώστε να αποφεύγονται μπλεξίματα.

Σε άλλες αλλαγές, προστίθενται μικρά όμως χρήσιμα πράγματα σε αρκετά σημεία, όπως η προβολή στοιχείων επικοινωνίας κατά την αιώρηση του κέρσορα πάνω από μια αναφορά ονόματος (@onoma) και, πιο εντυπωσιακά, η προεπισκόπηση ενός π.χ. Doc όταν ο κέρσορας αιωρείται πάνω από το URL που ανακατευθύνει προς το συγκεκριμένο αρχείο.

Με τις παραπάνω κινήσεις, η Google προσπαθεί ξεκάθαρα να «χτυπήσει» τον ανταγωνισμό της σουίτας Office από την Microsoft, η οποία παρέχει ήδη παρόμοιες δυνατότητες μέσω του Fluid framework. Κάποιες από τις μικρότερες βελτιώσεις είναι ήδη διαθέσιμες, όμως οι μεγαλύτερες εξ αυτών θα έρχονται σταδιακά σε βάθος εβδομάδων ή και μηνών, κατά την Google. Επομένως, φαίνεται να πρόκειται για μια κίνηση που δηλώνει πρόθεση παρά για κατά μέτωπο σύγκρουση με τον κολοσσό της Microsoft.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω αφορούν την διαχείριση σε desktop και browser, οπότε προς το παρόν, είναι άγνωστο αν και πως θα γίνουν παρόμοιες αλλαγές στις mobile εφαρμογές ή ακόμη και αν θα υπάρξει πλήρης υποστήριξη των δυνατοτήτων σε browsers πέραν του Google Chrome. Παρόλα αυτά, η εταιρεία δήλωσε πως δεν σκοπεύει να μειώσει την υποστήριξη ή ενσωμάτωση των άνωθι υπηρεσιών σε άλλες εφαρμογές (όπως π.χ. συνεργασία Google Calendar με Slack). Επιπλέον, προστίθεται ένα νέο επίπεδο στις διαθέσιμες επιλογές χρέωσης και παροχών, με το "Business Plus" να επιτρέπει ακόμη περισσότερα για μεγάλες επιχειρήσεις. Τέλος, τα λογότυπα των συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών άλλαξαν όψη και χρώματα, ερχόμενα πιο κοντά στη φιλοσοφία του Google Drive για το συγκεκριμένο κομμάτι.

  • Like 2