Το γνωστο site Youtube ξεκίνησε από σήμερα πειραματικά (και επίσημα) την υποστήριξη για αναπαραγωγή video στους browsers μεσω HTML5, με τη χρήση του MPEG-4/H.264 format. Αυτό σημαίνει πως όσοι χρησιμοποιούν σύγχρονους browsers με υποστήριξη HTML5 video με codec H.264, μπορούν να δουν τα αγαπημένα τους videos χωρίς την ανάγκη για χρήση του Adobe Flash plugin.

 

Οι υποστηρίζομενοι για τώρα browsers είναι ο Chrome/Chromium κι ο Safari, παρά το γεγονός ότι οι Firefox 3.x και Opera 10.x υποστηρίζουν HTML5, αλλα δίχως υποστήριξη για αναπαραγωγή video MPEG4 συμπιεσμένου με το format H.264.

 

Προς το παρόν, με την αναπαραγωγή HTML5 video στο YouTube να'ναι ακόμη πειραματική, δεν υποστηρίζονται κάποια features του YouTube όπως τα annotations, διαφημίσεις ή τα captions, που βασίζονταν πάνω στο Flash plugin.

 

Η υποστήριξη του HTML5 κι αναπαραγωγή video δίχως την ανάγκη για το Flash plugin ίσως θορυβήσει την Adobe, η οποία, πρόσφατα μάλιστα, μέσω του Adobe Flash 10.1 beta, υποστηρίζει αναπαραγωγή Flash video με επιτάχυνση απο την κάρτα γραφικών.

 

Link.png Site: YouTube HTML5 Video Player

Source.png Πηγή: adslgr.com