Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται σε δημοσιεύματά τους οι New York Times και Washington Post, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στα τελικά στάδια μίας έρευνας σχετικά με πιθανές παραβιάσεις της ιδιωτικότητας παιδιών από το YouTube.

Από ότι φαίνεται, και σύμφωνα με καταγγελίες, το YouTube παραβιάζει τον νόμο COPPA (Children's Online Privacy Protection Act) συλλέγοντας τα προσωπικά δεδομένα παιδιών ηλικία κάτω των 13 ετών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που συλλέγονται από το Kids app.

Τα παράπονα και οι καταγγελίες μάλιστα ξεκινούν από το 2015 και μετά. Αν και δεν είναι σίγουρο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, το πιθανότερο είναι να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο στο YouTube ή να γίνει κάποιου είδους διακανονισμός ή και τα δύο. Το YouTube αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για την διεξαγωγή έρευνας από την Ομοσπονδιακή Αρχή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών (FTC, Federal Trade Committee), ωστόσο επανέλαβε μία παλαιότερη δήλωση ότι πολλές από τις ιδέες της για προϊόντα, «παραμένουν απλώς, ιδέες».

Όπως πάντως και με το TikTok ή άλλα apps, είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί η χρήση τους από παιδιά κάτω των 13 ετών. Δεν είναι μυστικό ότι πολλά παιδιά παρακολουθούν βίντεο στο YouTube όλη την ώρα, και δεν λένε πάντοτε την αλήθεια για την ηλικία τους αν προχωρήσουν σε εγγραφή στην υπηρεσία. Όχι ότι οι αρχές θα πρέπει να νοιαστούν για αυτό. Η FTC έχει συχνά απαιτήσει από εταιρείες να εναρμονιστούν με την νομοθεσία είτε με το να αποσύρουν εφαρμογές ή να πραγματοποιήσουν σημαντικές αλλαγές, και το YouTube δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.  

Engadget