Το YouTube προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει τη λειτουργία Shorts μια καλύτερη εναλλακτική του TikTok.

 

Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει διάφορα εργαλεία δημιουργίας για τα Shorts, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να κάνετε remix τα περισσότερα βίντεο και να προσθέτετε φωνητικά. Τώρα, το YouTube επεκτείνει ακόμη περισσότερο το σύνολο των εργαλείων δημιουργίας με την προσθήκη του Collab, μιας νέας λειτουργίας που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν εγγραφή βίντεο μικρής διάρκειας σε μορφή διαχωρισμένης οθόνης (split mode) με άλλα Shorts ή κανονικά κλιπ. Για να δημιουργήσουν ένα βίντεο Collab, οι χρήστες πρέπει απλώς να πατήσουν το κουμπί Remix σε ένα επιλέξιμο Short ή περιεχόμενο του YouTube και να επιλέξουν τη νέα μορφή.

youtube-shorts-collab-anim.gif.153c0c95b44dca0d8cb56af913adb5d4.gif

Το TikTok διαθέτει εδώ και καιρό ένα εφέ διαχωρισμένης οθόνης που επιτρέπει στους χρήστες να χωρίζουν την οθόνη σε πολλαπλά καρέ. Το Collab του YouTube ξεκίνησε να διατίθεται στους πρώτους τυχερούς χρήστες από αυτή την εβδομάδα και η διάθεσή του θα επεκταθεί τις επόμενες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την κυριαρχία του TikTok. Οι χρήστες του iOS θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν τη νέα δυνατότητα, ενώ οι χρήστες του Android θα ακολουθήσουν αμέσως μετά.

Εκτός από το Collab, το YouTube προσθέτει επίσης ένα εργαλείο που διευκολύνει τους χρήστες να βασιστούν και να κάνουν remix υπάρχοντα Shorts. Πατώντας το κουμπί Remix και επιλέγοντας "use sound" στο Shorts player, οι χρήστες μπορούν να βγάλουν αυτόματα στην επιφάνεια τον ήχο και το εφέ που χρησιμοποιήθηκε στο κλιπ που μόλις παρακολούθησαν και να εφαρμόσουν τόσο τον ήχο όσο και το εφέ σε κάποια δική τους ανάρτηση. Επιπλέον, το YouTube θα αρχίσει να δοκιμάζει ένα νέο εργαλείο ανασύνθεσης (recomposition) τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να απλοποιήσει τη διαδικασία μετατροπής οριζόντιων βίντεο σε κάθετα Shorts. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα επιτρέπει στους δημιουργούς να ρυθμίζουν τη διάταξη, το ζουμ και την περικοπή του τμήματος που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αφού επιλέξουν ένα βίντεο για επανασύνθεση, διευκολύνοντάς τους να ξαναμοιράζονται παλιό υλικό σε νέα μορφή.

youtube-shorts-live-anim.gif.41b4635059b5c92883952f09f6710d7e.gif

Εκτός από τα νέα εργαλεία για τους δημιουργούς, το YouTube δοκιμάζει επίσης μια νέα κάθετη live εμπειρία για τους θεατές, η οποία είναι προσανατολισμένη για smartphones. Με τη νέα εμπειρία, οι θεατές θα μπορούν να βλέπουν προεπισκοπήσεις των κάθετων ζωντανών βίντεο στo feed των Shorts. Αν πατήσουν για να το επεκτείνουν, θα βρουν ένα scrollable feed με περισσότερα live βίντεο. Το YouTube ελπίζει ότι αυτό θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα για τους δημιουργούς και θα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία σε όσους έχουν προσφάτως ενταχθεί στο Πρόγραμμα Συνεργατών του για να κερδίσουν χρήματα. Η νέα εμπειρία για κινητά θα επεκταθεί σε περισσότερους χρήστες τους επόμενους μήνες.