Καυστικά είναι τα συμπεράσματα υποεπιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Υποεπιτροπή του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζει το YouTube Kids "σκουπιδότοπο [γεμάτο] από ανούσιο περιεχόμενο που προωθεί τον καταναλωτισμό".

Σε επιστολή με αποδέκτρια τη Σούζαν Γουοτζίσκι, διευθύνοντα σύμβουλο του YouTube, τα μέλη της υποεπιτροπής του Κογκρέσου με αντικείμενο την οικονομική και καταναλωτική πολιτική αναφέρουν πως η πλατφόρμα κατακλύζεται από "άκρως εμπορευματοποιημένο [...] ακατάλληλο περιεχόμενο".

Η Google παρουσίασε το YouTube Kids το 2015, κάνοντας λόγο για έναν ασφαλή χώρο όπου τα παιδιά θα μπορούσαν να παρακολουθούν κατάλληλο περιεχόμενο ενώ πριν 1 χρόνο, η υπηρεσία έκανε την εμφάνισή της και στη χώρα μας. Από την πλευρά του, το YouTube υποστήριξε πως κατέβαλε εργώδεις προσπάθειες προκειμένου να προσφέρει "περιεχόμενο που βοηθά στην καλλιέργεια των παιδιών".

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, εκπρόσωπος του YouTube αναφέρει: "Τα τελευταία χρόνια, έχουμε καταβάλει εργώδεις προσπάθειες προκειμένου να προσφέρουμε στα παιδιά και τις οικογένειες μηχανισμούς προστασίας και γονικού ελέγχου που τους επιτρέπουν να παρακολουθούν περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία τους.

"Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην εφαρμογή YouTube Kids προκειμένου να την καταστήσουμε ασφαλέστερη και να προσφέρουμε περισσότερο εκπαιδευτικό και ενισχυτικό περιεχόμενο για τα παιδιά, βασισμένο σε άξονες οι οποίοι αναπτύσσονται από ειδικούς και γονείς.

"Εκτός αυτού, στο YouTube, δεν προβάλλουμε εξατομικευμένες διαφημίσεις παράλληλα με υλικό 'φτιαγμένο για παιδιά', ενώ εφαρμόζουμε επιπρόσθετες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι προτείνουμε περιεχόμενο κατάλληλο για τα παιδιά και τις οικογένειες".

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019 η Google συμφώνησε να καταβάλει 170 εκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο συμφωνίας στην οποία κατέληξε με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, καθώς η εταιρία είχε κατηγορηθεί για συλλογή και πώληση προσωπικών δεδομένων των παιδιών χωρίς προηγούμενη γονική συναίνεση. Με τη συμφωνία αυτή, το YouTube δεσμεύτηκε να προωθήσει μηχανισμούς προστασίας της ιδιωτικότητας των παιδιών και να αφαιρέσει τις εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Σύμφωνα με την επιστολή, εντοπίστηκαν βίντεο στα οποία επιχειρούταν "λαθραία εισαγωγή διαφημίσεων με την τοποθέτηση προϊόντων από την πλευρά δημιουργών περιεχομένου που απευθύνεται σε παιδιά".

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητικής ομάδας, η οποία δεν κατονομάζεται, μόλις το 4% των βίντεο κρίθηκε πως διέθετε υψηλή εκπαιδευτική αξία. Σε μεγάλο ποσοστό, τα υπόλοιπα αφορούσαν περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας, λόγου χάρη παρουσίαση νέων παιχνιδιών και βίντεο ατόμων την ώρα που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια.

Περιγράφεται επίσης η περίπτωση μίας μητέρας η οποία διαμαρτυρήθηκε για την ανάρτηση βίντεο το οποίο περιλάμβανε συμβουλές για το πώς να αυτοκτονήσει κάποιος. Σύμφωνα με την επιστολή, επί οκτώ μήνες μετά την καταγγελία, το YouTube αμέλησε να αφαιρέσει το επίμαχο βίντεο.

Με την έγγραφή τους παρέμβαση, οι Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν από το YouTube να θέσει υπόψη τους πλήθος εγγράφων και πληροφοριών, μεταξύ των οποίων:

* Στοιχεία σχετικά με τα 200 κορυφαία κανάλια που προβάλλονται στο YouTube Kids και πόσο χρόνο διαθέτουν κατά μέσο όρο τα παιδιά παρακολουθώντας τα

* Λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με το πώς επιλέγονται για προβολή στα παιδιά οι διαφημίσεις επί πληρωμή

* Εξηγήσεις για το πώς κρίνει ο αλγόριθμος προτάσεων ποια βίντεο να προωθήσει στα παιδιά

* Στοιχεία σχετικά με το πόσα βίντεο αφαιρέθηκαν το διάστημα 2016-2020 επειδή κρίθηκαν ακατάλληλα για παιδιά

* Στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των καναλιών ή δημιουργών περιεχομένου που αποκλείστηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 

 

  • Like 6
  • Thanks 1
  • Confused 2