Η μικρή πλέον ανοχή του YouTube απέναντι στην παραπληροφόρηση επεκτείνεται πλέον και κλιματική αλλαγή.

Η υπηρεσία της Google, δημιούργησε νέους κανόνες καθώς υϊοθετεί μία νέα πολιτική που απαγορεύει τις διαφημίσεις και τη δημιουργία εσόδων για περιεχόμενο που είναι αντίθετο με την «καθιερωμένη επιστημονική συναίνεση» σχετικά με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων και των βίντεο που ισχυρίζονται ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί φάρσα ή απορρίπτει την σύνδεση του ανθρώπου με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το YouTube θα ξεκινήσει να εφαρμόζει την συγκεκριμένη πολιτική από τον Νοέμβριο.

Η εταιρεία τόνισε ότι θα επιτρέπει την προβολή διαφημίσεων και επομένως την δημιουργία εσόδων για δημιουργούς που συζητούν ψευδείς ισχυρισμούς όπως οι παραπάνω καθώς και άλλα θέματα που σχετίζονται με το κλίμα, όπως ο ακριβής βαθμός των επιπτώσεων στο κλίμα από την ανθρώπινη δραστηριότητα ή πολιτικές συζητήσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή και γενικότερα το κλίμα. Το YouTube θα λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενο σε «εγκεκριμένη» τεχνογνωσία, συμπεριλαμβανομένων και συντελεστών από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ.

Η εταιρεία ήταν σαφής για το σκεπτικό πίσω από τις συγκεκριμένες αλλαγές στην πολιτική της: οι διαφημιστές απλών δεν θέλουν να συνδέονται οι διαφημίσεις των προϊόντων τους με περιεχόμενο άρνησης της κλιματικής αλλαγής και οι δημιουργοί δεν θέλουν επίσης τέτοιες διαφημίσεις στις σελίδες τους. Το YouTube επίσης ανησυχεί ότι ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα στην επιχείρηση που διατηρεί (π.χ. από πρόστιμα κ.ά.) και ένας εύκολος τρόπος για να αποφευχθούν είναι να καταργήσει τη δημιουργία εσόδων με περιεχόμενο που σχετίζεται με ψευδοεπιστημονικές έρευνες και μελέτες.

Η συγκεκριμένη ωστόσο προσπάθεια δεν απαγορεύει την ανάρτηση περιεχομένου από αρνητές της κλιματικής αλλαγής καθώς σε αντίθεση με την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τα εμβόλια ενάντια στην ασθένεια COVID-19, δεν υπάρχει κίνδυνος βραχυπρόθεσμης βλάβης. Το YouTube μπορεί να διατηρήσει το περιεχόμενο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή ορατό σε όλους για λόγους συζήτησης και έκφρασης χωρίς να ανησυχεί ότι ενδέχεται να οδηγήσει ανθρώπους να νοσήσουν, ενδεχομένως χάνοντας τη ζωή τους. Η κίνηση του YouTube δεν πρόκειται να εμποδίσει τους αρνητές των επιστημών να μεταβούν σε άλλες πλατφόρμες για να βγάλουν χρήματα ή να χρησιμοποιήσουν τα βίντεο τους για να πουλήσουν προϊόντα όπως βιβλία ωστόσο μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένες «περιστασιακές» προσπάθειες να επωφεληθούν από την παραπληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή.

  • Like 5
  • Thanks 1
  • Haha 7
  • Sad 1