Όπως έκανε γνωστό το YouTube, δεν θα φαίνεται δημοσίως ο αριθμός των dislikes στα βίντεο που υπάρχουν στη πλατφόρμα του. Το νέο μέτρο τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοφιλέστερης υπηρεσίας video sharing, η αλλαγή στην πολιτική στοχεύει στο να αποτρέψει τις επιθέσεις dislike ή φαινόμενα παρενόχλησης σε μικρότερους δημιουργούς και να προωθήσει «τις αλληλεπιδράσεις όπου υπάρχει σεβασμός μεταξύ θεατών και δημιουργών». Το γνωστό κουμπί «δεν μου αρέσει» θα εξακολουθήσει να υπάρχει ωστόσο θα εξυπηρετεί μόνο ως ιδιωτικό feedback για τους δημιουργούς και όχι για φαινόμενα διαπόμπευσης ή χλευασμού.

Η κίνηση του YouTube δεν αποτελεί έκπληξη. Τον περασμένο Μάρτιο, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι είχε ξεκινήσει να πειραματίζεται με την απόκρυψη του αριθμού των dislikes για τους χρήστες του YouTube ενώ οι δημιουργοί έχουν εδώ και αρκετό καιρό τη δυνατότητα να αποκρύπτουν τα likes και τα dislikes από τα βίντεο τους. Το γεγονός ωστόσο ότι ο αριθμός των dislikes δεν θα φαίνεται δημοσίως σε όλα τα βίντεο στην πλατφόρμα -κάτι που θα γίνει σταδιακά- ενδεχομένως να ξενίσει τους χρήστες, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το περιεχόμενο που θα παρακολουθήσουν με βάση και την αναλογία των likes/ dislikes. Οι χρήστες δεν θα μπορούν να λάβουν υπόψη τους την παραπάνω παράμετρο, ωστόσο ένας σημαντικός φορέας παρενόχλησης «απενεργοποιείται» από τη δημοφιλή πλατφόρμα.

Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια του τύπου «ήρθα μόλις για να κάνω dislike» δεν είναι λίγα στην πλατφόρμα του YouTube. Όμως όταν το YouTube δοκίμασε την απόκρυψη του αριθμού των dislikes, το παραπάνω σχόλιο έπαψε να ικανοποιεί στον ίδιο βαθμό τους χρήστες που το έκαναν καθώς δεν μπορούσαν να δουν τον αριθμό των dislikes να ανεβαίνει. Τέτοιες συμπεριφορές θα συνεχίσουν να υφίστανται σε κάποιο βαθμό -οι δημιουργοί άλλωστε θα συνεχίσουν να βλέπουν τον αριθμό των dislikes για τα βίντεο τους στο YouTube Studio. Όπως υποστηρίζει το YouTube, με αυτό τον τρόπο οι καλοπροαίρετοι θεατές θα εξακολουθήσουν να παρέχουν feedback, αν και ιδιωτικά, στους δημιουργούς και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα dislikes για «επηρεάσουν» τις προτάσεις που κάνει ο αλγόριθμος του YouTube.

  • Like 1
  • Confused 1
  • Sad 10