Το YouTube ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας νέας εφαρμογής για android smartphones με την ονομασία YouTube Create, με στόχο να καταστήσει την επεξεργασία βίντεο πιο προσιτή απευθείας στις κινητές συσκευές.

Η κυκλοφορία συνδέεται με την προσπάθεια του YouTube να ενισχύσει περαιτέρω τη δημοφιλή μορφή Shorts και να μειώσει το χάσμα με τον κύριο αντίπαλο του στο συγκεκριμένο τομέα, το TikTok.

Το YouTube Create παρέχει ολοκληρωμένα εργαλεία επεξεργασίας για τη δημιουργία Shorts και άλλων βίντεο του YouTube απευθείας από το smartphone σας. Οι δυνατότητες περιλαμβάνουν περικοπή κλιπ, προσθήκη λεζάντας, voiceovers, φίλτρα, εφέ και transitions. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογία beat-matching και προσφέρει επιλογές μουσικής χωρίς δικαιώματα.

Το YouTube υπογράμμισε ότι το Create καταργεί την ανάγκη για πολύπλοκα λογισμικά επεξεργασίας γραφείου για τη δημιουργία εντυπωσιακών βίντεο. Η κίνηση του YouTube  απηχεί την επιτυχία της αυτόνομης εφαρμογής CapCut του TikTok για εύκολη επεξεργασία. Φέρνοντας τη δημιουργία βίντεο πλήρως σε κινητά, το YouTube ελπίζει να μειώσει τα εμπόδια και να προσελκύσει περισσότερους χρήστες να ασχοληθούν με τα Shorts. 

Ξεκινώντας αρχικά σε beta έκδοση για χρήστες Android σε 8 αγορές, το YouTube σχεδιάζει να επεκτείνει το Create στο iOS το 2024. Η διαθεσιμότητα επεκτείνεται μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ινδονησία, την Ινδία, την Κορέα και τη Σιγκαπούρη. 

Το YouTube ανακοίνωσε το Create μαζί με άλλες νέες δυνατότητες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως αυτοματοποιημένα εφέ φόντου και συστάσεις themes βίντεο. Με τον τρόπο αυτό ενσωματώνεται περαιτέρω η τεχνητή νοημοσύνη στο οικοσύστημα του YouTube.

Τα Shorts έχουν γίνει σημαντική προτεραιότητα για το YouTube, καθώς αντιμετωπίζει το φαινόμενο TikTok. Η επεξεργασία μέσω κινητού είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τη μείωση των εμποδίων για τη δημιουργία Shorts. Ενώ το YouTube μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 2 δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, το TikTok έχει γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη χάρη στα εξαιρετικά απλά εργαλεία βίντεο που διαθέτει.

Με την κυκλοφορία μιας ειδικής εφαρμογής που επικεντρώνεται αποκλειστικά στη δημιουργία, το YouTube κάνει μια τολμηρή ίσως και αναμενόμενη κίνηση για τα (πολύ) μικρού μήκους βίμντεο που δημιουργούνται από τους χρήστες. Οι πρώτες κριτικές θα είναι το κλειδί για να εκτιμηθεί αν η εφαρμογή Create καταφέρει να κάνει τη διαφορά εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού.