Το YouTube σύντομα πρόκειται να εφαρμόσει μία νέα πολιτική που θα υποχρεώνει τους δημιουργούς/ χρήστες να ενσωματώνουν μία δήλωση αποποίησης ευθυνών στα βίντεο που αναρτούν, που θα ενημερώνει τους θεατές ότι το περιεχόμενο που παρακολουθούν έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια Τεχνητή Νοημοσύνης.

Το YouTube αντιτίθεται σε κάθε περιεχόμενο που αναρτάται στην πλατφόρμα του και έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο η συγκεκριμένη αλλαγή στους κανόνες αποτελεί ενδεχομένως την πιο ηχηρή απόδειξη της προσπάθειας του YouTube, που ανήκει όπως είναι γνωστό στην Google, να σταματήσει τη διάδοση περιεχομένου που ενδέχεται να βλάψει τους θεατές.

YT-AI_1.jpg

Η τελευταία αλλαγή στους κανόνες του YouTube ανακοινώθηκε την Τρίτη μέσω μιας ανάρτησης στο επίσημο blog της υπηρεσίας με τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ροής βίντεο στον κόσμο να εξηγεί ότι η ενημερωμένη πολιτική της θα απαιτεί πλέον από τους δημιουργούς να προσθέτουν ετικέτες επισήμανσης (labels) στο περιεχόμενο τους πριν το ανέβασμα. Οι επισημάνσεις θα εφαρμόζονται σε οποιοδήποτε «χειραγωγημένο ή συνθετικό περιεχόμενο που δείχνει ρεαλιστικό, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης». Ο στόχος αυτής της αλλαγής είναι να προστατευθούν οι θεατές από το να παραπλανηθούν από περιεχόμενο που έχει τροποποιηθεί, παραποιηθεί ή χειραγωγηθεί με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και παράλληλα να διαφοροποιηθεί το πραγματικό (ρεαλιστικό) ή κανονικό περιεχόμενο.

YT-AI_2.jpg

Το YouTube επίσης διευκρίνισε ότι η αλλαγή στους κανόνες θα παίξει σημαντικό ρόλο, ειδικά σε περιπτώσεις περιεχομένου που σχετίζεται με ευαίσθητα θέματα, όπως είναι οι εκλογές, οι πολεμικές συγκρούσεις, οι κρίσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία ή κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά. Η αλλαγή στους κανόνες του YouTube που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή κάποια στιγμή στις αρχές του επόμενου έτους έρχεται αφότου πολλοί ερευνητές και ειδικοί σε θέματα ψηφιακής πληροφόρησης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την εκθετική αύξηση της εμφάνισης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία παραπλανητικού περιεχομένου που στη συνέχεια διαμοιράζεται σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

YT-AI_3.jpg

Στο επίσημο blog του YouTube διαβάζουμε: «Θα ενημερώνουμε τους θεατές ότι το περιεχόμενο μπορεί να έχει τροποποιηθεί ή είναι συνθετικό με δύο τρόπους. Μια νέα ετικέτα-επισήμανση θα προστεθεί στην περιγραφή που θα υποδεικνύει ότι μέρος του περιεχομένου έχει τροποποιηθεί ή είναι συνθετικό. Και για ορισμένους τύπους περιεχομένου σχετικά με ευαίσθητα θέματα, θα εφαρμόσουμε μία περισσότερο εμφανή ετικέτα στο πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο. Υπάρχουν επίσης ορισμένοι τομείς στους οποίους μια ετικέτα από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης σε επιβλαβές περιεχόμενο, οπότε ορισμένα συνθετικά μέσα, ανεξάρτητα από το αν φέρουν ετικέτα ή όχι, θα αφαιρούνται από την πλατφόρμα μας αν διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τις οδηγίες και τους κανόνες της κοινότητάς μας. Για παράδειγμα, ένα συνθετικά δημιουργημένο βίντεο -ακόμη και αν φέρει επισήμανση- το οποίο δείχνει ρεαλιστική βία ενδέχεται να αφαιρεθεί αν ο στόχος του είναι να σοκάρει ή να προκαλέσει αηδία στους θεατές». 

  • Like 4