Το YouTube εργάζεται σε ένα νέο πρόγραμμα που θα επιτρέπει στους δημιουργούς να δημιουργούν έσοδα από τα μακράς διάρκειας βίντεο τους (longform, διάρκειας άνω των 10 λεπτών) ακόμα και αν χρησιμοποιούν μουσική που προστατεύεται από δικαιώματα.

Στην εκδήλωση Made on YouTube, η εταιρεία ανακοίνωσε το Creator Music, ανοίγοντας έναν κατάλογο με δημοφιλή μουσικά κομμάτια για τους δημιουργούς περιεχομένου, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να τα χρησιμοποιούν στα βίντεο τους χωρίς να αντιμετωπίζουν ζητήματα με τη δημιουργία εσόδων. Η εταιρεία έδωσε στους δημιουργούς του YouTube ορισμένες επιλογές: μπορούν είτε να λάβουν άδεια για τα μουσικά κομμάτια απευθείας και να διατηρήσουν όλα τα έσοδα τους (εκτός από το 45% που λαμβάνει το ίδιο το YouTube) είτε να μοιραστούν τα έσοδα τους με τους κατόχους αδειών χρήσης. Σύμφωνα με την Susan Cadrecha, εκπρόσωπο του YouTube, αν οι δημιουργοί επιλέξουν να μοιραστούν τα έσοδα με τους καλλιτέχνες, το μερίδιο τους, που είναι 55%, θα προκύπτει με βάση τον αριθμό των αδειοδοτημένων κομματιών που περιέχονται στο βίντεο τους. Αν χρησιμοποιήσουν ένα κομμάτι, θα διατηρήσουν το 27,5 % των εσόδων ενώ αν χρησιμοποιήσουν δύο κομμάτια που προστατεύονται από δικαιώματα θα λαμβάνουν το 18,3% των εσόδων. Τα βίντεο υπόκεινται και σε άλλες παρακρατήσεις, όπως είναι τέλη δικαιωμάτων απόδοσης, με το υπόλοιπο ποσοστό να πηγαίνει στους κατόχους δικαιωμάτων.

Η χρήση μουσικής αποτελούσε (και συνεχίζει από ότι φαίνεται να αποτελεί0 μία πρόκληση για τους δημιουργούς του YouTube, οι οποίοι έπρεπε να χρησιμοποιούν μουσική χωρίς δικαιώματα, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάργηση των εσόδων από τα βίντεο τους. Η χρήση ακόμη και ενός μικρού τμήματος ενός κομματιού από έναν σημαντικό καλλιτέχνη χωρίς άδεια χρήσης μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό ενός βίντεο ή σε σίγαση ενός τμήματός του. Το νέο πρόγραμμα επί του παρόντος βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση (beta) στις Η.Π.Α. αλλά θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Billboard), το YouTube έχει συνάψει συμφωνίες με περισσότερες από 50 δισκογραφικές εταιρείες, εκδοτικές εταιρείες και διανομείς, αν και μέχρι στιγμής, στον κατάλογο που άνοιξε δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται μεγάλες δισκογραφικές. «Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες» τραγούδια θα είναι διαθέσιμα στους δημιουργούς μέσω του Creator Music. Το Creator Music είναι μία από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις από την εκδήλωση του YouTube που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Μία ακόμα σημαντική είδηση, είναι ότι οι δημιουργοί θα μπορούν να κερδίζουν χρήματα και από τα Shorts, τον «κλώνο TikTok» της πλατφόρμας, καταργώντας το ταμείο δημιουργών (creator fund) και ξεκινώντας ένα πρόγραμμα κατανομής εσόδων από διαφημίσεις για να ανταγωνιστεί το TikTok. Οι δημιουργοί των Shorts θα λαμβάνουν το 45% των εσόδων, με το YouTube να διατηρεί το 55% -το αντίστροφο δηλαδή από αυτό που ισχύει με τα μακράς διάρκειας βίντεο, γνωστά και ως longform.

  • Like 3