To YouTube βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε δύσκολη θέση, αφού δεν είναι λίγες οι διαφημιστικές και οι εταιρείες που πήραν την απόφαση να σταματήσουν να συνεργάζονται με την εταιρεία και να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους όταν διαπιστώσαν ότι προβάλλονταν σε βίντεο με παιδιά κάτω από τα οποία υπήρχαν ανάρμοστα, προκλητικά ή πρόστυχα σχόλια από παιδόφιλους.

Τα σχόλια εμφανίζονταν κάτω από βίντεο που έδειχναν μικρά παιδιά να γυμνάζονται, να χορεύουν, να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή να παίζουν και να διασκεδάζουν. Όμως καθώς ο αλγόριθμος της Google προτείνει στους χρήστες του YouTube κανάλια και βίντεο με βάση τις προτιμήσεις ή τα ενδιαφέροντα τους, τα σχόλια παιδόφιλων –που δεν γίνονταν αντιληπτά από τους διαχειριστές- άρχισαν να πολλαπλασιάζονται.

Ανάμεσα στις εταιρείες που αποφάσισαν να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το YouTube είναι οι AT&T, Hasbro, Nestle, Epic Games κ.ά. Ένα παρόμοιο πρόβλημα είχε παρατηρηθεί και πριν από δύο χρόνια. Τότε, το YouTube είχε υποσχεθεί ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, αλλά από ότι φαίνεται η πλατφόρμα δεν είναι μόνο τόσο μεγάλη σε όγκο και έκταση για τους υπεύθυνους του YouTube αλλά ακόμα και για τους αλγόριθμους και τη τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να σαρώνει και να ελέγχει τα βίντεο. Αυτό ακριβώς επισημαίνει και σε άρθρο του το Wired. Ότι ενώ οι υπεύθυνοι του YouTube είχαν υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα παιδοφιλίας πριν από δύο χρόνια, η κατάσταση αντί να καλυτερεύσει, επιδεινώθηκε.

shen-yun-pixels-1.png.jpg.61cc488e533338d7f7c97444d955bef7.jpg

Σε μία προσπάθεια να διαχειριστεί την κατάσταση, το YouTube με ανακοίνωση του έκανε γνωστό ότι θα απενεργοποιήσει τα σχόλια σε βίντεο με παιδιά.

«Την περασμένη εβδομάδα, απενεργοποιήσαμε σχόλια από δεκάδες εκατομμύρια βίντεο που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε συμπεριφορές με στόχο την εκμετάλλευση. Τους προσεχείς μήνες, θα διευρύνουμε τις προσπάθειες αναστολής των σχολίων σε βίντεο που δείχνουν μικρά παιδιά ή με έφηβους που ενδεχομένως κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Ένας μικρός αριθμός δημιουργών θα μπορέσει να διατηρήσει τα σχόλια σε ορισμένα βίντεο, ωστόσο απαιτείται από αυτά τα κανάλια να παρακολουθούν ενεργά τα σχόλιά στα βίντεο τους, πέρα από τη χρήση των εργαλείων διαχείρισης που παρέχει το YouTube ενώ θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι εμφάνισης ακατάλληλου ή πρόστυχου σχολιασμού. Θα εργαστούμε μαζί τους άμεσα και ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των καναλιών αυτών με την πάροδο του χρόνου καθώς η ικανότητά μας να ανιχνεύουμε τα σχόλια που παραβιάζουν τους κανόνες του YouTube διαρκώς θα βελτιώνεται. Το YouTube απομακρύνει εκατοντάδες εκατομμύρια σχόλια που παραβιάζουν τις πολιτικές του, και αυτή τη περίοδο εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε έναν ακόμα πιο αποτελεσματικό «ταξινομητή σχολίων» (έναν ειδικό αλγόριθμο) για τον εντοπισμό και την αφαίρεση των επιθετικών σχολίων» διαβάζουμε στην ανακοίνωση του YouTube στο επίσημο blog για την υπηρεσία video sharing/ streaming.

maybeline.jpg.8df9491f4cd0114a1e81894a091b8620.jpg

Ορισμένοι δημιουργοί εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση του YouTube, αφού φοβούνται ότι η απενεργοποίηση των σχολίων στα βίντεο τους θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του καναλιού τους (και τα έσοδα τους, λέμε εμείς). Και αυτό γιατί οι αλγόριθμοι του YouTube πολλές φορές «κρίνουν» ποια βίντεο θα προτείνουν στους χρήστες της πλατφόρμας με βάση τον αριθμό των σχολίων από τους συνδρομητές ή τους φίλους τους. Το YouTube απάντησε στις ανησυχίες των δημιουργών δηλώντας ότι «κατανοούμε ότι τα σχόλια είναι για τους δημιουργούς ένα σημαντικό μέσο για να οικοδομήσουν την κοινότητα τους και να αλληλοεπιδράσουν μαζί της. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε ότι πράττουμε το σωστό για να προστατεύσουμε την κοινότητα του YouTube».

youtube44.jpg.7fd7559806cfb390d3edf633c5578af7.jpg

Εκτός από το να επικαιροποιήσει τη πολιτική σχολίων, το YouTube δήλωσε ότι αφαίρεσε και διάφορα κανάλια που αποτελούσαν κίνδυνο για τους ανήλικους. Τέτοια κανάλια πρόσθεταν ακατάλληλο περιεχόμενο στη μέση κινούμενων σχεδίων για παιδιά. Η CEO του YouTube, Susan Wojcicki δήλωσε: "Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για εμάς από το να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των νέων στην πλατφόρμα μας".

SlashGear
Wired
BBC