Το YouTube πειραματίζεται με το περιβάλλον χρήστη του εδώ και καιρό, προσπαθώντας να γίνει όσο το δυνατόν πιο αρεστό στους δημιουργούς περιεχομένου και ως γνωστόν, οι τελευταίοι παρουσιάζουν μια… αλλεργία σε ό,τι αφορά τους αριθμούς και τα νούμερά τους.

Κάπως έτσι λοιπόν, το δίκτυο πήρε την απόφαση στα τέλη του 2021 να κρύψει μια για πάντα τον αριθμό των dislikes των βίντεο, κίνηση που ξεσήκωσε αντιδράσεις αλλά που εν τέλει «πέρασε» -μιας που το YouTube και κάθε παρόμοια πλατφόρμα έχει και το μαχαίρι αλλά και το καρπούζι σε τέτοιες περιπτώσεις.

Λίγους μήνες αργότερα πάντως, το YouTube «ξαναχτυπά», αυτή τη φορά εστιάζοντας στα likes των βίντεο. Όπως αναφέρουν χρήστες στο Twitter και το Reddit, παρατήρησαν πως το δίκτυο είτε εξαφάνισε εντελώς, είτε έκρυψε στην περιγραφή τον αριθμό των likes που συγκέντρωσαν συγκεκριμένα βίντεο. Στην πρώτη περίπτωση, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα απλώς να κάνουν like ή dislike (πατώντας thumbs up ή down) χωρίς όμως να μπορούν να δουν πόσοι άλλοι τους μιμήθηκαν. Στη δεύτερη, ο αριθμός των likes, τα views και η ημερομηνία δημοσίευσης έχουν βρεθεί ακριβώς επάνω από την πλήρη περιγραφή, με τους χρήστες να καλούνται να την «ανοίξουν» προκειμένου να τα δουν.

image.jpeg.a9f56101d39aabdd199a7e22a9eaa6f7.jpeg

Η αλήθεια είναι πως οι αλλαγές αυτές δείχνουν να αφορούν προς ώρας συγκεκριμένους χρήστες, κάτι που σημαίνει πως το YouTube ακόμα πειραματίζεται. Το πιθανότερο όμως είναι αυτές οι αλλαγές σε λίγους μήνες να μας απασχολήσουν ξανά, καθώς πλέον θα επηρεάζουν σημαντικά περισσότερους -αν όχι όλους τους- χρήστες.

Θυμίζουμε πως στην περίπτωση του κρυψίματος των dislikes, το YouTube έκανε τη χάρη στις μεγάλες εταιρείες που ζούσαν με το άγχος των αρνητικών αντιδράσεων του κοινού όσον αφορά στις ανακοινώσεις τους (είχαν υπάρξει περιπτώσεις που έπειτα από αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες «κλικ», ο αριθμός των dislikes ήταν μεγαλύτερος από εκείνον των likes). Για να δούμε τώρα…