Το YouTube Shorts, η απάντηση της δημοφιλούς video streaming υπηρεσίας στο Tik Tok, θα είναι διαθέσιμη και για τους έλληνες χρήστες από την προσεχή Τετάρτη 14 Ιουλίου.

Η διάθεση του Shorts στη χώρα μας εντάσσεται στην παγκόσμια κυκλοφορία της υπηρεσίας από σήμερα και σε 100 χώρες, με τη Google να αναφέρει ότι βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο. Τα Shorts αποτελούν βίντεο μικρής διάρκειας που ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει με το smartphone του, μια «συνταγή» στην οποία στηρίζεται το Tik Tok που συναντά τεράστια επιτυχία παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Google, παρόλο που τα μικρής διάρκειας βίντεο είναι ήδη διαθέσιμα για προβολή μέσα από την πλατφόρμα του YouTube, οι Έλληνες χρήστες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά πρόσβαση στα εργαλεία δημιουργίας των Shorts, όπως την κάμερα πολλαπλών τμημάτων για την συρραφή διαφόρων βίντεο μαζί, τη δυνατότητα ηχογράφησης με μουσική υπόκρουση, τον έλεγχο της ταχύτητας αναπαραγωγής και πολλά άλλα. 

Από τα πλεονεκτήματα του Shorts έναντι του ανταγωνισμού είναι η χρήση ηχητικών αποσπασμάτων από τα  δισεκατομμύρια βίντεο που είναι διαθέσιμα στο YouTube ενώ οι δημιουργοί θα έχουν τον έλεγχο και θα μπορούν να επιλέγουν αν τα κανονικής διάρκειας βίντεο τους θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παραλλαγές, στην νέα υπηρεσία. 

Επιπλέον, και ταυτόχρονα με τη διεθνή επέκταση του προϊόντος, το YouTube φέρνει μια νέα σειρά από λειτουργίες, διαθέσιμες σε όλες τις αγορές, όπως:

  • Προσθήκη κειμένου σε συγκεκριμένα σημεία στο βίντεο
  • Audio sampling από άλλα Shorts και προσθήκη στα δικό σας Shorts
  • Αυτόματη προσθήκη υποτίτλων στα Shorts σας
  • Μαγνητοσκόπηση έως και 60 δευτερολέπτων με την κάμερα του YouTube Shorts
  • Προσθήκη video clips από την μνήμη του κινητού σας σε βίντεο που δημιουργήθηκε μέσα από τη κάμερα του YouTube Shorts
  • Προσθήκη βασικών φίλτρων (filters) για χρωματική διόρθωση των Shorts, με περισσότερα εφέ να προστίθενται σύντομα

Από τις αρχές της χρονιάς, η Google έχει δημιουργήσει και το το YouTube Shorts Fund, ένα ταμείο 100 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία θα διανεμηθούν στο διάστημα 2021-2022. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ταμείο, ποιες χώρες θα έχουν πρόσβαση σε αυτό και άλλες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.