Η Zalman, η γνωστή εταιρεία στο χώρο των συστημάτων ψύξης κήρυξε πτώχευση. Η εταιρεία έπρεπε να υποβάλει αίτηση σε Δικαστήριο Πτωχεύσεων στη Νότια Κορέα ώστε να προστατευθεί από τους πιστωτές, καθώς η μητρική εταιρεία Moneual έλαβε δάνεια τα οποία δε μπορούσε να αποπληρώσει, παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία εξαγωγών. Το μέλλον της Zalman παραμένει αβέβαιο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 και αρχικά επικεντρώθηκε στη κατασκευή ψηκτρών και καρτών γραφικών. Στις αρχές του 2000, επέκτεινε τις δραστηριότητές της, παρουσιάζοντας στην αγορά κουτιά υπολογιστών, τροφοδοτικά, προϊόντα ήχου, ψυκτικά υγρά υδροψύξων, περιφερειακά (πληκτρολόγια και ποντίκια, DVR αυτοκινήτων, μέχρι και οθόνες stereo 3D.

 

H Zalman είναι πολύ δημοφιλής στους γνώστες υπολογιστών και έχει ξοδέψει μεγάλα ποσά για να αναπτύξει τα ψυκτικά της συστήματα όπως ενώ κατέχει αρκετές ευρεσιτεχνίες σε διάφορες χώρες.

 

Το 2011, περίπου το 60% της Zalman Tech εξαγοράστηκε από την Moneual, μια κατασκευαστική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών από τη Νότιο Κορέα που εμπορεύεται ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την Korea Times, η Moneual χρησιμοποίησε τη φήμη της Zalman και κατάφερε να παραποιήσει τις εξαγωγές της λαμβάνοντας παράνομα χρηματοδοτήσεις από διάφορες τράπεζες στη Νότια Κορέα με εγγυήσεις που εκδίδονταν από την Korea Trade Insurance Corp. (K-Sure).

 

Τα χρέη της Moneual αγγίζουν τα 2,98 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι διαδικασίες για δήλωση χρεοκοπίας ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, καθώς δεν αποπλήρωσε κάποιο μέρος του χρέους της. Πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας υποστηρίζουν πως η Διοίκηση της Moneual σκόπιμα παραβίασε τους νόμους για να λάβει χρηματοδοτήσεις, ενώ κατηγορούν την Διοίκηση ότι χειρίστηκε με απερισκεψία την εταιρεία σε τέτοιο βαθμό που φαίνεται πως όλα ήταν προγραμματισμένα.

 

Δεν είναι γνωστό το τι θα απογίνει η Zalman αλλά αν λάβουμε υπόψιν μας την εξαιρετική γκάμα σε προϊόντα, το γνωστό της όνομα, μαζί με την τεχνική της ομάδα και τη τεχνογνωσία της ίσως κάποιοι άλλοι κατασκευαστές συστημάτων ψύξης να θέλουν να την αποκτήσουν. Διαφορετικά, η εταιρεία απλώς θα χαθεί στη λήθη.

 

Link.png Site: KitGuru