Διανύουμε τη χρονιά του 3D αφού πλέον η τρισδιάστατη απεικόνιση έρχεται εκτός από τις κινηματογραφικές ταινίες, στους υπολογιστές μας και πρόσφατα στη τηλεόραση μας.

 

Ειδικά στη τηλεόραση, ένας τομέας εκπομπών που αναμένεται να γίνουν πολύ πιο συναρπαστικές στη τρίτη διάσταση είναι οι αθλητικές αναμετρήσεις. Ήδη από αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να δούμε ζωντανά τη μετάδοση μερικών αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στη Ν. Αφρική. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως της μετάδοσης ζωντανών αθλητικών γεγονότων παραμένει το κόστος της κάλυψης αφού χρειάζεται ακριβός εξοπλισμός και αποκλειστικό συνεργείο για τη 3D μετάδοση.

 

Το ινστιτούτο Fraunhofer εργάζεται πάνω στο θέμα και παρουσίασε φέτος στη CeBIT διάφορες τεχνολογίες που κάνουν πιο εύκολη τη μετάδοση και πιο οικονομική. Χωρίς να δώσει ακριβής τιμές, η πρόταση της Fraunhofer αποτελείται από εξελιγμένο hardware σε συνδυασμό με ένα έξυπνο λογισμικό το οποίο αναλαμβάνει τη δύσκολη δουλειά.

 

Τα πρώτα αποτελέσματα που είδαμε είναι αρκετά ενθαρρυντικά αφού η ποιότητα της ζωντανής 3D μετάδοσης ήταν εντυπωσιακή αν και απαιτούσε την παρουσία ειδικών 3D γυαλιών καθ όλη τη διάρκεια παρακολούθησης της. Η Fraunhofer πιστεύει ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η ύπαρξη γυαλιών θα γίνει προαιρετική.

 

Link.png Site: Fraunhofer