Ο γνωστός overclocker Der8auer δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα μίας έρευνας που πραγματοποίησε σχετικά με τα ρολόγια «boost» των επεξεργαστών 3ης γενιάς Ryzen.

Συλλέγοντας δεδομένα από 3000 καταχωρήσεις χρηστών από όλο τον κόσμο, ο Der8auer κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επεξεργαστές AMD Ryzen 3000-series δεν φτάνουν τις συχνότητες λειτουργίας «boost» που διαφημίζονται από την AMD.

Στην περίπτωση για παράδειγμα του 12-core επεξεργαστή Ryzen 9 3900X, μόνο το 5,6% των χρηστών που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι ο επεξεργαστής τους έφτανε την διαφημιζόμενη συχνότητα λειτουργίας «boost» του chip που αγόρασαν. Η κατάσταση είναι καλύτερη στα lower-end μοντέλα, με τα μισά αποτελέσματα για τον επεξεργαστή Ryzen 5 3600 να δείχνουν ότι το «boost» λειτουργεί κανονικά όπως διαφημίζεται από την AMD.

O Der8auer επέλεξε προσεκτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, αποκλείοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει την έρευνα, όπως καταχωρήσεις από «trolls», «haters» και «fanboys», μέχρι αποτελέσματα που προέρχονται από συστήματα με water chillers ή που είχε χρησιμοποιηθεί το precision boost overdrive κ.ά.

aEndx9thKGip9ywt.jpg.2036c78e1a3b4c95acee8271bbc0d8f2.jpg

Για τα αποτελέσματα, χρησιμοποιήθηκε το Cinebench R15 και οι συχνότητες λειτουργίας καταγράφτηκαν από το HWinfo (το οποίο συνιστά η AMD). Παρά τα αποτελέσματα, ο Der8auer συνιστά την αγορά των επεξεργαστών AMD Ryzen 3000-series αφού προσφέρουν «good value» και είναι «good performers», αλλά λέει πως βρίσκει παράξενο που η AMD δεν έχει αναφερθεί συγκεκριμένα στο τι πρέπει να κάνει ο χρήστης για να φτάσει τις συχνότητες λειτουργίας που διαφημίζει.

TechPowerUp

  • Like 3
  • Confused 2