Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας Mercury Research για την αγορά των επεξεργαστών στο τέλος της περασμένης χρονιάς, η AMD γνώρισε σημαντική ανάπτυξη σε όλα τα τμήματα της αγοράς (με εξαίρεση τα IoT και semi-custom).

Πιο συγκεκριμένα, η AMD κατείχε ποσοστό 18,3% στην αγορά των desktop επεξεργαστών x86, το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε η εταιρεία εδώ και μία πενταετία περίπου. Παρόλα αυτά, στην αγορά των επεξεργαστών για διακομιστές (servers), οι επεξεργαστές EPYC έχουν πολύ δυσκολότερο έργο σε σχέση με τους Ryzen ή τους Ryzen Threadripper απέναντι στα chips της Intel.

Το ποσοστό της AMD στην αγορά των επεξεργαστών για servers είναι 4,5%, με τα επαγγελματικά chips της Intel που έχει εδραιωθεί στην αγορά, να έχουν την μερίδα του λέοντος. Το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς το ποσοστό της AMD αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και μόλις 1,4% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Η τελευταία φορά που η AMD κατείχε τέτοιο ποσοστό στην αγορά των servers ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2013.

EVfm0Lzf4Xk1UNp0.jpg.c6b2f0e7395cccae6c68c90c5d08c1f1.jpg

Στην αγορά των mobile επεξεργαστών, το ποσοστό της AMD ενδεχομένως να εκπλήξει κάποιους. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Mercury Research, το ποσοστό της AMD ήταν 16,2% στην αγορά των mobile επεξεργαστών x86, ποσοστό που είναι πολύ κοντά σε αυτό της αγοράς desktop επεξεργαστών. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στην δημοτικότητα των mobile APUs της εταιρείας στα οικονομικότερα notebooks της αγοράς. Με τις νέες APUs με την κωδική ονομασία «Renoir» ωστόσο (AMD Ryzen 4000 series), η AMD τώρα κοιτάζει τα υψηλότερα τμήματα της αγοράς των notebooks. Μάλιστα η εταιρεία φαίνεται να αναπτύσσεται ταχύτερα στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, βλέποντας το μερίδιο της να αυξάνεται κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς και σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο ένα χρόνο πριν (2018). Συνολικά, η Mercury Research υποστηρίζει ότι το ποσοστό της AMD συνολικά στην αγορά των επεξεργαστών –με εξαίρεση όπως είπαμε τα chips για IoT και τα semi-custom chips- είναι 15,5%.

TechPowerUp