Κατά τη διάρκεια της Financial Analyst Day 2022, η AMD ανακοίνωσε την επόμενης γενιάς αρχιτεκτονική επεξεργαστών «Zen 5».

Η AMD αποκάλυψε αρκετά από τα μελλοντικά σχέδια της. Για παράδειγμα επιβεβαιώθηκε ότι βρίσκονται στα σκαριά παραλλαγές CCDs (Core Chiplet Die) αρχιτεκτονικής «Zen 4» με 3D Vertical Cache (3DV Cache) και πως θα κυκλοφορήσουν μοντέλα EPYC «Genoa» με 3DV Cache, πέρα από μοντέλα τυπικού σχεδιασμού. 

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι επετεύχθη ο στόχος που είχε βάλει, όσον αφορά τον σχεδιασμό της τρέχουσας αρχιτεκτονικής «Zen 3», να αξιοποιήσει τις κατασκευαστικές μεθόδους 7nm και 6nm (η τελευταία αφορά τον επεξεργαστή «Rembrandt»).

AMD Financial Analyst Day 2022_1.jpg

Η νέα αρχιτεκτονική «Zen 4» θα κάνει το ντεμπούτο της αξιοποιώντας την κατασκευαστική μέθοδο 5nm της TSMC (TSMC N5) ωστόσο επεσήμανε ότι ενδέχεται να τη δούμε να γνωρίζει παρόμοια οπτική συρρίκνωση -όπως συνέβη με την Zen 3- φτάνοντας τις γραμμές παραγωγής των 4nm, αν και η AMD δεν διευκρίνισε αν κάτι τέτοιο θα αφορά επεξεργαστές για την αγορά desktop ή την αγορά των επιχειρήσεων. Ομοίως, οι πρώτοι επεξεργαστές επόμενης γενιάς αρχιτεκτονικής «Zen 5» θα κατασκευάζονται στα 4nm -επίσης από την TSMC- ωστόσο αργότερα και αυτή η σειρά επεξεργαστών θα γνωρίσει οπτική συρρίκνωση στα 3n.

AMD Financial Analyst Day 2022_2.jpg

Οι επεξεργαστές EPYC που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική «Zen 5» έχουν το κωδικό όνομα «Turin». Η εταιρεία, όπως είναι φυσικό, δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τα νέα μοντέλα επεξεργαστών ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα εισάγει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα των επιδόσεων και της ενεργειακής αποδοτικότητας, προσφέροντας αυξημένο IPC (Instructions per Clock) και αυξημένο λόγο απόδοσης/ watt τόσο λόγω της βελτιωμένης σχεδίασης όσο και λόγω της μετάβασης στη νέα κατασκευαστική μέθοδο 4nm. Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι έχει επανασχεδιάσει το front-end του πυρήνα του επεξεργαστή και έχει προχωρήσει στο re-pipelining για την διεύρυνση του execution stage. Η AMD επίσης αναφέρθηκε σε βελτιστοποιήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης/ μηχανικής εκμάθησης ή AI/ML -κάτι που ενδεχομένως υποδηλώνει την ύπαρξη fixed-function hardware με βάση τις δυνατότητες AI/ML της αρχιτεκτονικής «Zen 4». Στην αρχιτεκτονική «Zen 4», θα υπάρχουν επεκτάσεις AVX-512 BLOAT16 και VNNI στο ISA του πυρήνα των επεξεργαστών αλλά χωρίς τη χρήση fixed-function hardware όπως συμβαίνει στην περίπτωση του GNA της Intel. Ο Robert Hallock ωστόσο της AMD, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάπτυξης τέτοιου τύπου hardware μελλοντικά δεδομένης της εξαγοράς της Xilinx από την AMD.

AMD Financial Analyst Day 2022_3.jpg

Οι νέοι επεξεργαστές EPYC αρχιτεκτονικής «Zen 4» που προορίζονται για χρήση σε διακομιστές, σταθμούς εργασίας υψηλής απόδοσης, κέντρα δεδομένων και υπερ-υπολογιστές έχουν το κωδικό όνομα «Genoa» όπως αναφέραμε παραπάνω. Οι νέοι αυτοί επεξεργαστές αναμένεται να διαθέτουν έως και 96-πυρήνες/192-threads αξιοποιώντας τον κλασικό σχεδιασμό όσον αφορά το CCD. Παρόλα αυτά, η εταιρεία αργότερα θα ανακοινώσει στα πρότυπα των επεξεργαστών με το κωδικό όνομα «Milan-X» και τους επεξεργαστές «Genoa-X», οι οποίοι θα διαθέτουν CCDs με 3DV Cache έως και 1GB με το L3 cache die να βρίσκεται πάνω από το chiplet. Οι επεξεργαστές «Genoa-X» αναμένεται να κάνουν ντεμπούτο στην αγορά μέσα στο 2023.

AMD Financial Analyst Day 2022_4.jpg

Οι επεξεργαστές «Genoa» και «Genoa-X» δεν θα είναι οι μόνο επεξεργαστές που απευθύνονται στην αγορά των επιχειρήσεων και βασίζονται στην αρχιτεκτονική «Zen 4». H εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει τους επεξεργαστές EPYC «Bergamo», οι οποίοι θα διαθέτουν έως 128 πυρήνες/256 threads και προορίζεται για υποδομές υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και βασίζονται σε μία παραλλαγή της αρχιτεκτονικής που έχει την ονομασία «Zen 4c». Κατά τη διάρκεια ωστόσο της Financial Analyst Day 2022, η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη έναν επεξεργαστή, ο οποίος έχει την κωδική ονομασία «Sienna».

AMD Financial Analyst Day 2022_5.jpg

Ο επεξεργαστής EPYC «Sienna» απευθύνεται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και στη βιομηχανία edge-computing με την AMD να επιθυμεί να επωφεληθεί από την ανάπτυξη της αγοράς υποδομών 5G. Οι επεξεργαστές «Sienna» θα προσφέρονται με έως 64-πυρήνες/128-threads και θα προσφέρουν βελτιστοποιημένο λόγο απόδοσης/watt και ενδεχομένως στοιχεία στο I/O που σχετίζονται με τις υποδομές 5G. Η AMD σχεδιάζει να διαθέσει τους επεξεργαστές EPYC «Sienna» το 2023.

Σύμφωνα με το roadmap της AMD, οι επεξεργαστές EPYC με το κωδικό όνομα «Turin» αναμένεται να κάνουν τον ντεμπούτο τους στην αγορά το 2024. Στους επόμενους μήνες, οι εταιρεία θα αποκαλύψει και άλλες κωδικές ονομασίες προϊόντων που βασίζονται στην αρχιτεκτονική «Zen 5» τόσο για clients όσο και για την αγορά των επιχειρήσεων. 

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μετά τους επεξεργαστές AMD Ryzen 7000 series με το κωδικό όνομα «Raphael» για την πλατφόρμα AM5 έρχεται ο «Granite Ridge» που θα έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τον αντίστοιχο επεξεργαστή EPYC (Turin), δηλαδή θα κατασκευάζεται στα 4nm, θα διαθέτει επανασχεδιασμένο CPU core front-end, βελτιώσεις στους τομείς AI/ML κ.ά. 

  • Like 10