Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για την ενημέρωση αναλυτών και επενδυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας το προηγούμενο τρίμηνο, η Lisa Su, CEO της Advanced Micro Devices εξέφρασε την αισιοδοξία της για την κατάσταση του ανταγωνισμού με τους αντιπάλους της, Intel και Nvidia, στις αγορές των επεξεργαστών και των καρτών γραφικών αντίστοιχα.

Η Lisa Su τόνισε επίσης ότι η εταιρεία κέρδισε μερίδιο αγοράς στους επεξεργαστές για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα έσοδα της εταιρείας ήταν $1,27 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας πτώση 23% σε σχέση με τα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς πέρυσι. Παρόλα αυτά, η Lisa Su είπε ότι τα έσοδα από τους επεξεργαστές Ryzen και Epyc και τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών για κέντρα δεδομένων διπλασιάστηκαν από έτος σε έτος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου έδειξαν απώλειες λόγω της επίδοσης της εταιρείας στις κάρτες γραφικών στο κανάλι καθώς και λόγω των μειωμένων εσόδων στο τμήμα semi-custom chip της εταιρείας που περιλαμβάνει και τα chip για τις κονσόλες. Η Lisa Su πάντως είπε ότι οι αποστολές μονάδων αυξήθηκαν σημαντικά και πως τα νέα προϊόντα της εταιρείας οδήγησαν σε υψηλότερη μέση τιμή πώλησης με αποτέλεσμα να κερδίσει σε μερίδιο μονάδων στην αγορά για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Στο κανάλι για υπολογιστές desktops, η ζήτηση για τους επεξεργαστές Ryzen 5 και 7 ήταν μεγάλη δήλωσε η Lisa Su, προσθέτοντας ότι όλο και περισσότεροι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών προτιμούν τους mobile επεξεργαστές Ryzen. Από τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα, οι εταιρείες Acer, ASUS, Dell, HP και Lenovo αλλά και άλλοι κατασκευαστές έχουν λανσάρει δεκάδες νέους φορητούς υπολογιστές με επεξεργαστές Ryzen, βοηθώντας την AMD να παρουσιάσει για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξη στον τομέα των mobile processors. Μάλιστα οι παραπάνω πελάτες της εταιρείας πρόκειται να αυξήσουν είπε η CEO της AMD τα μοντέλα των φορητών υπολογιστών τους με Ryzen κατά 50% σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά (τα περισσότερα από αυτά αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς).

Στον τομέα των επεξεργαστών γραφικών, τα έσοδα μειώθηκαν από έτος σε έτος, κυρίως λόγω των χαμηλότερων πωλήσεων στο κανάλι, αν και αντισταθμίστηκαν κατά μέρος από την σημαντική αύξηση στις πωλήσεις των επεξεργαστών γραφικών για κέντρα δεδομένων. Οι αποστολές των καρτών γραφικών Radeon Vega αυξήθηκαν κατά διψήφιο ποσοστό γενικότερα, χάρη στην χρήση τους σε υπολογιστές (φορητούς υπολογιστές, desktop gaming υπολογιστές κ.ά) και σε κέντρα δεδομένων με την Apple να κυκλοφορεί δύο νέα συστήματα iMac που διαθέτουν αναβαθμισμένες Radeon Pro Vega GPUs που προσφέρουν 80% αυξημένη απόδοση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.  

«Πιστεύουμε ότι σημειώσαμε καλή πρόοδο στη βελτίωση του inventory στο κανάλι» είπε η Lisa Su, αναφερόμενη στον σωρό των απούλητων καρτών γραφικών από τα προηγούμενα τρίμηνα (που σχετίζονται με τη φούσκα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων). Η Lisa Su δήλωσε ότι οι πρώτες κάρτες γραφικών που θα βασίζονται σε Navi GPUs στα 7nm της AMD θα κάνουν το ντεμπούτο τους το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Σύντομα η εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει τις αποστολές των τελευταίας γενιάς επεξεργαστών για κέντρα δεδομένων Epyc που έχουν την κωδική ονομασία «Rome» μέσα στο δεύτερο τρίμηνο ενώ αναμένεται να λανσάρει τους 3ης γενιάς επεξεργαστές Ryzen για desktop προς το τέλος της χρονιάς όπως και τους 2ης γενιάς mobile επεξεργαστές Ryzen της εταιρείας.

Venture Beat