Λίγο πριν την έκθεση SIGGRAPH 2018, η AMD λανσάρισε την Radeon Pro WX 8200, μία νέα κάρτα γραφικών που δεν έχει στόχο την αγορά των gamers, αλλά εκείνη των δημιουργών περιεχομένου που χρησιμοποιούν σταθμούς εργασίας.

Με 8GB ECC RAM, η Vega 10-powered GPU προσφέρει 10,8 TeraFLOPs απόδοσης, και επομένως βρίσκεται αρκετά κοντά στη ναυαρχίδα της AMD, Radeon Pro WX 9100, παρόλο που κοστίζει κάτι λιγότερο από τα… μισά χρήματα ($999). Επιπλέον, ξεπερνάει την παρόμοιου κόστους Nvidia Quadro P4000. Αναμφισβήτητα οι content creators θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την χαμηλότερη τιμή της.

Η νέα AMD Radeon Pro WX 8200 είναι μία “κομμένη” έκδοση της “9100” στην ουσία, αφού κατασκευάζεται με βάση την ίδια αρχιτεκτονική στα 14nm έχοντας το ίδιο σε εύρος memory bus (2048-bit). Παρόλα αυτά, έχει λιγότερους stream processors, επειδή ορισμένες μονάδες «compute» έχουν απενεργοποιηθεί και τη μισή μνήμη (8GB από 16GB).

Όπως συμβαίνει και με τις κάρτες γραφικών Quadro της Nvidia, έτσι και οι Radeon Pro θυσιάζουν μέρος της ταχύτητας τους για χάρη της αξιοπιστίας και της ακρίβειας, αφού έχουν κατασκευαστεί να επιταχύνουν 3D game design, video production καθώς και εφαρμογές σχεδιασμού όπως το Autodesk 3ds Max, η σουίτα Adobe Creative Cloud και το SolidWorks της Dassault Systèmes.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση για παράδειγμα χρησιμοποιείται Error Correcting Code (ECC) RAM τύπου HBM2 αντί για GDDR5 RAM καθώς και ο Secure Processor της AMD. Οι κάρτες γραφικών του είδους επίσης υποστηρίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που οι τυπικές κάρτες γραφικών gaming δεν υποστηρίζουν, όπως το να εργάζεσαι με 10-bit χρώμα μέσω OpenGL στο Photoshop. Οι επαγγελματίες πάντως συχνά παραπονιούνται που αναγκάζονται να πληρώσουν υψηλότερο αντίτιμο για κλάσης-workstation κάρτες γραφικών σε σχέση με τα απλά, consumer μοντέλα όπως είναι οι Nvidia GeForce GTX 1080 ή οι κάρτες τύπου Radeon RX Vega της AMD. Η κίνηση της AMD ωστόσο με την Radeon Pro WX 8200 ενδεχομένως να αναγκάσει την Nvidia να μειώσει τις τιμές ορισμένων προϊόντων της στην κατηγορία.

Engadget