Οι πολυαναμενόμενοι επεξεργαστές της AMD για την πλατφόρμα desktop, Ryzen 4000 οι οποίοι έχουν την κωδική ονομασία «Vermeer» θα είναι συμβατοί με τα σημερινά motherboards με socket AM4 σύμφωνα με τον γνωστό κατασκευαστή φορητών υπολογιστών XMG.

Σε ένα νήμα στο Reddit,  το οποίο επεσήμανε η ιστοσελίδα TechPowerUp, η εταιρεία XMG φαίνεται να επιβεβαίωσε ότι οι κατασκευαστές motherboards θα επεκτείνουν την συμβατότητα των σημερινών τους motherboard (με την διάθεση νέων εκδόσεων BIOS) για να υποστηρίξουν την επόμενη γενιά των επεξεργαστών της AMD. Ο εκπρόσωπος της XMG, σε μία αναφορά του στο Ryzen 3950X-powered gaming laptop της εταιρείας δήλωσε: «Η σειρά Ryzen 4000 προορίζεται να είναι συμβατή με το 2nd -gB450 chipset μέσω αναβάθμισης μικροκώδικα».

Αν και δεν υπάρχει καμία ακόμη επίσημη πληροφορία από την AMD, το παραπάνω επιβεβαιώνει ότι οι desktop επεξεργαστές «Vermeer» μαζί με τις μονάδες επιταχυνόμενης επεξεργασίας Ryzen 4000 με την κωδική ονομασία «Renoir» θα υποστηρίζονται από τα motherboards που βασίζονται στο chipset Β450 και έχουν το socket AM4. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το πιθανότερο είναι οι νέες CPUs και APUs να υποστηρίζονται και από τα motherboards με higher-end chipsets όπως τα X470, X570 και το επερχόμενο B550.

Να επισημάνουμε ότι η σειρά Ryzen 4000 θα είναι η τελευταία γενιά επεξεργαστών που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen που θα χρησιμοποιούν το socket AM4, καθώς με την αρχιτεκτονική Zen 4 θα έχουμε και νέο socket. Για την ώρα δεν είναι γνωστό πότε θα διατεθεί στην αγορά η σειρά επεξεργαστών desktop AMD Ryzen 4000 ωστόσο φημολογείται ότι θα λανσαριστεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen 3 αναμένεται να επιδεικνύουν αυξημένο IPC κατά 10-15% σε σχέση με τη σημερινή Zen 2 γενιά επεξεργαστών, υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας και περισσότερους πυρήνες.

TechRadar

  • Like 14