Η AMD λέει πως έχει έτοιμο ένα «fix» για το «boost» των τελευταίας γενιάς επεξεργαστών Ryzen που θα διαθέσει μέσω BIOS update.

Από το λανσάρισμα τους τον Ιούλιο, έγινε γνωστό από αρκετούς χρήστες που επένδυσαν σε έναν υπολογιστή με επεξεργαστή τελευταίας γενιάς Ryzen, ότι δεν φτάνει τις διαφημιζόμενες συχνότητες λειτουργίας «boost». Τώρα, η κατασκευάστρια των επεξεργαστών λέει πως κατάφερε να εξαλείψει σε πολλές περιπτώσεις του πρόβλημα, το οποίο μπορεί να μην έχει και τόσο μεγάλη επίδραση σε real-world σενάρια χρήσης, ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητική διαφήμιση. Η AMD λέει ότι κατάφερε να απομονώσει και να αντιμετωπίσει το bug και πως διαπίστωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε εσωτερικές δοκιμές που πραγματοποίησε.

«Η ανάλυση μας έδειξε ότι ο αλγόριθμος «ενίσχυσης» (boost) του επεξεργαστή επηρεάστηκε από ένα ζήτημα που θα μπορούσε να κάνει τις στοχευμένες συχνότητες λειτουργίες να είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες» αναφέρει σε ανακοίνωση της η AMD. «Το ζήτημα επιλύθηκε. Διερευνήσαμε επίσης και άλλες παραμέτρους βελτιστοποίησης της απόδοσης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την συχνότητα (λειτουργίας). Αυτές οι αλλαγές θα ενσωματωθούν σε flashable αρχεία BIOS από τους συνεργάτες μας, κατασκευαστές motherboards».

Η AMD ισχυρίζεται ότι βλέπει 25MHz με 50MHz επιπλέον σε διάφορα chips τύπου Ryzen 3000 σε λειτουργία boost. Το παραπάνω λογικά θα πρέπει να είναι αρκετά για να θέσει το μεγαλύτερο ποσοστό των επεξεργαστών 3ης γενιάς Ryzen πάνω από το όριο. Όμως θα πρέπει να το δούμε στην πράξη για να έχουμε μία ολοκληρωμένη, τελική εικόνα της κατάστασης. Βεβαίως, όπως τονίζει η εταιρεία, λόγω της φύσης της απόδοσης του επεξεργαστή, μπορεί να καταλήξετε να δείτε διαφορετικά αποτελέσματα από τα παραπάνω νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα εξαιτίας των πολλών διαφορετικών μεταβλητών που υπάρχουν. «Η εκτίμηση μας βασίζεται ως επί το πλείστον σε φόρτους εργασίας όπως με το PCMark 10 και το Kraken JavaScript Benchmark. Η πραγματική βελτίωση μπορεί να είναι χαμηλότερη ή και υψηλότερη ανάλογα με τον φόρτο εργασίας, την διαμόρφωση του συστήματος και τη λύση ψύξης που χρησιμοποιείται στο PC» λέει η εταιρεία στην ανακοίνωση της.

Η AMD λέει πως ενδέχεται να απαιτηθούν περίπου τρεις εβδομάδες για να φτάσει το «patch» στους χρήστες. Η λύση είναι έτοιμη και βρίσκεται στα χέρια των κατασκευαστών motherboards οπότε τώρα θα πρέπει και εκείνοι με τη σειρά τους να πραγματοποιήσουν τις δικές τους δοκιμές προτού διαθέσουν τα νέα BIOSes.

Venture Beat

  • Like 2