Το γνωστό κανάλι στο YouTube, Gamers Nexus, επισκέφτηκε πρόσφατα τα κεντρικά της AMD στο Όστιν, στην πολιτεία Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι Gamers Nexus στο YouTube είδαμε μηχανικούς της AMD να συζητούν την ιστορία των επεξεργαστών Zen και να δείχνουν διάφορα πρωτότυπα που δεν κυκλοφόρησαν στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων και των Ryzen 9 5950X3D και 5900X3D. Το Gamers Nexus υποσχέθηκε στους συνδρομητές τους ότι σύντομα θα ανέβαζε και άλλο υλικό από την επίσκεψη στα κεντρικά της AMD και στο τελευταίο βίντεο είχαμε την ευκαιρία να δούμε διάφορα πρωτότυπα και καινοτομίες.

Όπως μπορείτε και οι ίδιοι να δείτε παρακάτω, η εταιρεία διερεύνησε τη πιθανότητα να κατασκευάσει επεξεργαστές με IHS (Integrated Heat Spreader) που περιλαμβάνει vapor chamber (θάλαμο ατμών) με στόχο την καλύτερη θερμική συμπεριφορά και την αποτελεσματικότερη απομάκρυνση της αναπτυσσόμενης θερμότητας σε σύγκριση με τις τυπικές υλοποιήσεις IHS.

image.jpeg

Στις δοκιμές που πραγματοποίησε η εταιρεία στα εργαστήρια της, διαπιστώθηκε ότι το πρόσθετο κόστος για την κατασκευή και προσαρμογή ενός θερμοδιαχύτη με θάλαμο ατμών δεν δικαιολογούσε τη διαφορά θερμοκρασίας της τάξης του 1°C ανάμεσα στις δύο λύσεις. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να εγκαταλείψει το κόνσεπτ καθώς ανακαλύφθηκε ότι κάποια πρωτότυπα μοντέλα επεξεργαστών ξεπερνούσαν σε θερμοκρασία λειτουργίας την ανώτερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία υπό συνεχές φορτίο.

 

  • Like 5
  • Confused 1