Το περασμένο Σαββατοκύριακο, χρήστες στο Reddit και το YouTube ανέφεραν με δημοσιεύσεις τους διάφορα προβλήματα με τους νεότερους επεξεργαστές Ryzen 7000X3D της AMD.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συστήματα απλά αρνούνταν να κάνουν boot όμως σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ένας Ryzen 7800X3D παραμορφώθηκε από τη θερμοκρασία, λυγίζοντας τις ακίδες στην υποδοχή του επεξεργαστή στη motherboard.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση, η κατασκευάστρια μητρικών πλακετών MSI ανέφερε ότι η βλάβη "μπορεί να προκλήθηκε από μη φυσιολογικά προβλήματα τάσης". Οι επεξεργαστές Ryzen 7000X3D επιβάλλουν ήδη όρια στο overclocking και στις ρυθμίσεις ισχύος, όμως οι νέες ενημερώσεις BIOS από την MSI απαγορεύουν συγκεκριμένα κάθε είδους χαρακτηριστικά "overvolting" που θα μπορούσαν να δώσουν στους επεξεργαστές περισσότερη ισχύ από αυτήν που κατασκευάστηκαν για να χειρίζονται. Μια εναλλακτική -μέχρι νεοτέρας- είναι να δώσετε λιγότερη ισχύ στη CPU από αυτήν για την οποία σχεδιάστηκε, για να προσπαθήσετε να μειώσετε τις θερμοκρασίες που κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στο σύστημά σας.

Οι επεξεργαστές Ryzen 7000X3D είναι ρυθμισμένοι από προεπιλογή σε χαμηλότερη τάση από τη σειρά Ryzen 7000, επειδή η επιπλέον L3 cache που διαθέτει μπορεί να αυξήσει τις θερμοκρασίες και να κάνει την ψύξη της CPU πιο δύσκολη. Το γεγονός αυτό έχει επίσης καταστήσει τους συγκεκριμένους επεξεργαστές πολύ πιο αποδοτικούς στην κατανάλωση ενέργειας από τους τυπικούς Ryzen επεξεργαστές, όμως αυτή η αποδοτικότητα έχει ως κόστος τις ρυθμίσεις overclocking και άλλα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούν ορισμένοι power users για να κερδίσουν καλύτερες επιδόσεις από τους υπολογιστές τους.

Οι χρήστες που ανέφεραν τα προβλήματα φαίνεται να χρησιμοποιούν κυρίως motherboards της Asus και της MSI που βασίζονται στο X670 chipset ενώ πολλοί δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για τις CPU τους. Πάντως το μέγεθος του δείγματος είναι τόσο μικρό που ίσως η εξαγωγή συμπερασμάτων για το αν το πρόβλημα οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη motherboard, είναι ριψοκίνδυνη.

Ο χρήστης του οποίου ο επεξεργαστής υπέστη βλάβη ανέφερε επίσης ότι δεν χρησιμοποιούσε την πιο πρόσφατη ενημέρωση BIOS για την Asus motherboard του όταν συνέβη η βλάβη, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να έχει ως αποτέλεσμα την παροχή υπερβολικής ισχύος στην CPU. Όπως συμβαίνει συχνά με βλάβες hardware όπως αυτή, μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να μάθουμε αν θα κατηγορήσουμε ένα σχεδιαστικό ελάττωμα, ένα λάθος του χρήστη ή κάποιο συνδυασμό των δύο. Οι σημερινοί χρήστες της Ryzen 7000X3D CPU θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι εγκαθιστούν την πιο πρόσφατη ενημερωμένη έκδοση του BIOS για τις motherboard τους και να έχουν το νου τους 

  • Thanks 1
  • Sad 1