Σύμφωνα με φήμες, η AMD σκοπεύει να επεκτείνει τη σειρά επεξεργαστών Ryzen 5000X3D (Socket AM4). Η φήμη προέρχεται από τον χρήστη του Twitter, Greymon55, που στο παρελθόν έχει αποδειχτεί μία αρκετά αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για τα μελλοντικά σχέδια της AMD.

TGQAMrejeGSdoiU8.jpg

Ο επεξεργαστής Ryzen 7 5800X3D έλαβε ιδιαίτερα θετικές κριτικές από τους τεχνολογικούς συντάκτες και τις τεχνολογικές ιστοσελίδες καθώς η καινοτομία με την ονομασία «3D Vertical Cache» που αξιοποιεί βελτίωσε σημαντικά την απόδοση στα παιχνίδια τοποθετώντας τον στην ίδια κατηγορία με τους με τους ταχύτερους 12ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core (Alder Lake) παρόλο που βασίζεται στην παλαιότερη αρχιτεκτονική «Zen 3». Η AMD χρησιμοποιεί το ίδιο 3DV Cache (CCD) chiplet με τους 8 πυρήνες στους επαγγελματικούς επεξεργαστές EPYC με την κωδική ονομασία «Milan-X». Σύμφωνα με τον Greymon55, η AMD ενδέχεται να επεκτείνει τη σειρά επεξεργαστών Ryzen 5000X3D με νέα μοντέλα, τα οποία ενδέχεται να ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο.

Αν αληθεύει η φήμη, θα μπορούσαμε να δούμε μοντέλα όπως τα Ryzen 5 5600X3D, Ryzen 9 5900X3D ή ενδεχομένως και το Ryzen 9 5950X3D να κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά, με τα δύο τελευταία μοντέλα μάλιστα να ενσωματώνουν 200MB Total Cache (L2+L3).

Την ώρα που αναμένονται οι νέοι επεξεργαστές Ryzen αρχιτεκτονικής Zen 4 που θα κάνουν χρήση του νέου Socket AM5, οι παραπάνω επεξεργαστές ενδέχεται να αποτελέσουν μία εξαιρετικά δελεαστική πρόταση αναβάθμισης για όσους διαθέτουν υπολογιστή με mainboard που ολοκληρώνεται γύρω από το Socket AM4. Βεβαίως έχει κυκλοφορήσει και μία ακόμα φήμη, που θέλει την AMD να αναπτύσσει μοντέλα επεξεργαστών Ryzen αρχιτεκτονικής Zen 4 ειδικά για την πλατφόρμα Socket AM4 -συνδυάζοντας μία γενιάς Zen 4 μονάδα CCD με το cIOD της τρέχουσας γενιάς που διαθέτει παρέχει ελεγκτή DDR4 και συνδεσιμότητα PCIe Gen 4- αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτή η φήμη έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από το ποια φήμη είναι αληθινή, η υποστήριξη της AMD για το Socket AM4 δεν πρόκειται να τελειώσει τόσο σύντομα.

  • Like 4
  • Thanks 2