Όπως είναι γνωστό, ο σχεδιασμός big.LITTLE της ARM που συναντούμε στην πλειονότητα των SoCs (System-on-Chips) για φορητές συσκευές δεν αποτέλεσε πηγή έμπνευσης μόνο για την Intel αλλά υπάρχει στα πλάνα της AMD εδώ και καιρό.

Πρόσφατα, η γνωστή εταιρεία σχεδίασης επεξεργαστών κατοχύρωσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την δική της υβριδική τοπολογία πυρήνων επεξεργαστή που είναι εμπνευσμένη από την «αρχιτεκτονική» big.LITTLE της ARM -όπως άλλωστε αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τους υβριδικούς επεξεργαστές της Intel που θα δούμε τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την καινοτομία big.LITTLE ένας επεξεργαστής μπορεί να διαθέτει δύο διαφορετικούς τύπους πυρήνων με πολύ διαφορετικές σχέσεις performance/ watt, με τον έναν τύπο να αναλαμβάνει ροές εργασίας υψηλής απόδοσης και τον άλλον να αναλαμβάνει τις πιο «ελαφριές» εργασίες. Κάτι τέτοιο μοιάζει απλό θεωρητικά, ωστόσο στην πράξη είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, ειδικά στην περίπτωση που οι διαφορετικοί πυρήνες (ετερογενής σχεδίαση) κάνουν χρήση άλλου αρχιτεκτονικού σχεδίου ή ενσωματώνουν διαφορετικά σετ εντολών.

strix_1.jpg

Η AMD, στην αίτηση κατοχύρωσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας, περιγράφει μία μέθοδο για την άμεση εναλλαγή της επεξεργασίας των ροών εργασίας μεταξύ των δύο διαφορετικών τύπων πυρήνων. Σε αντίθεση με τα ομογενή αρχιτεκτονικά σχέδια επεξεργαστών όπου μία ροή εργασίας που έχει αναλάβει ένας πυρήνας συνεχίζεται διαμέσου της L3 cache για παράδειγμα, στη περίπτωση της πατέντας της AMD, οι δύο πυρήνες αλληλοεπιδρούν μέσω ενός προηγμένου υπερσυνδέσμου που χρησιμοποιείται και για την επικοινωνία διάφορων άλλων στοιχείων του επεξεργαστή (π.χ. I/O, ελεγκτή μνήμης, iGPU). Σύμφωνα με την AMD, η εναλλαγή μεταξύ των πυρήνων εξαρτάται από μία σειρά από παράγοντες όπως από την ανάγκη χρήσης σετ εντολών που βρίσκονται μόνο στους υψηλής απόδοσης πυρήνες, το CPU core utilization, το memory utilization, την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας (που είναι και βασικός στόχος μίας τοπολογίας big.LITTLE) κ.ά.

strix_2.jpg

Σύμφωνα με φήμες, οι πρώτοι επεξεργαστές της AMD που θα κάνουν χρήση ενός σχεδιασμού τύπου big.LITTLE θα είναι οι αρχιτεκτονικής Zen 5, «Strix Point» που δεν αναμένεται να λανσαριστούν πριν από το 2024 και θα ονομάζονται Ryzen 8000 series κατά πάσα πιθανότητα.

 

  • Like 3