Ιδιαίτερα σημαντική κίνηση από την AMD, καθώς αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Xilinx, μπορεί να σχεδιάσει εξαρτήματα για ολοκαίνουριες (για εκείνη) βιομηχανίες.

Μέλος της οικογένειας της AMD θα γίνει η Xilinx, η οποία εξαγοράστηκε από την AMD έναντι 35$ δις, σε μορφή συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών.

Η κίνηση αποσκοπεί στην επέκταση των τομέων όπου μπορεί να δραστηριοποιηθεί η AMD, όπως και στην ανάπτυξη σε τομείς όπου ήδη έχει παρουσία, όπως τα data centers. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, τα ευέλικτα FPGA (field-programmable gate array) chips χρησιμοποιούνται σε πληθώρα συστημάτων, από αεροσκάφη F-35 και self-driving αυτοκίνητα έως δίκτυα 5G, όλα εκ των οποίων αφορούν προοπτικές που η AMD δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί μέχρι πρότινος.

Η Xilinx ειδικεύεται σε SoC, επιταχυντές και έξυπνες συσκευές δικτύωσης που εντοπίζονται σε data centers, συστήματα edge computing και συσκευές όπως laptops, εκτυπωτές και πληθώρα άλλων συσκευών που βρίσκονται στα χέρια καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Εξαιτίας του μεγέθους της συμφωνάις, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2021. Η AMD υπολογίζει πως θα δει άμεση συνεισφορά στα κέρδη και τα αποθεματικά της, εξοικονομώντας της περίπου 300$ εκατομμύρια σε διάστημα 18 μηνών μέσα από την ενοποίηση των εταιρειών και συστημάτων - και όχι μόνο. 

Μέσω της εξαγοράς, η μάχη μεταξύ AMD και Intel γίνεται ακόμη εντονότερη, καθώς η AMD πλέον ξεφεύγει από τα γνώριμα «λημέρια» της που είναι οι επεξεργαστές και κάρτες γραφικών υπολογιστών και κονσολών - υπενθυμίζουμε πως τα PlayStation 5 και Xbox Series X θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες της AMD. Οι επεξεργαστές Ryzen έχουν δώσει πρωτοφανή ώθηση στην εταιρεία τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο δε φαίνεται να σταματάει σύντομα.

  • Like 6
  • Thanks 2