Η AMD επιθυμεί να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο της στην αγορά των φορητών υπολογιστών και για αυτό το «mobile hardware» είχε βασικό ρόλο στην παρουσίαση της εταιρείας στην έκθεση CES 2023.

Μάλιστα, για να αντιμετωπίσει τους νέους 13ης γενιάς επεξεργαστές Core των σειρών «HX», «H» και «U» της Intel, η AMD παρουσίασε τις δικές της σειρές με τις ίδιες… ονομασίες.

Mobile Ryzen Series.webp

Πιο συγκεκριμένα, η AMD παρουσίασε πέντε σειρές mobile επεξεργαστών και επομένως μπορεί να «καυχιέται» ότι έχει στην αγορά ένα τουλάχιστον επεξεργαστή για κάθε επίπεδο τιμής και φορητό υπολογιστή που υπάρχει. Η εταιρεία παρουσίασε τη σειρά Ryzen 7045 «Dragon Range» (για extreme gaming/ creation notebooks), τη σειρά Ryzen 7040 «Phoenix Point» (για elite ultrathin laptops), τη σειρά Ryzen 7035 «Rembrandt-R» (για premium thin&light laptops), τη σειρά Ryzen 7030 «Barcelo-R» (για mainstream thin&light laptops) και τη σειρά Ryzen 7020 «Mendocino» (για everyday computing notebooks).  

Mobile Ryzen Series 6.webp

Ο επεξεργαστής Ryzen 9 7945HX αποτελεί την κορυφαία προσφορά της εταιρείας για φορητούς υπολογιστές και ενσωματώνει 16 πυρήνες και 32 threads με τη συχνότητα λειτουργίας να κυμαίνεται μεταξύ 2,5 GHz και 5,4 GHz. Ο παραπάνω επεξεργαστής ανήκει στη σειρά Ryzen 7045HX «Dragon Range» που περιλαμβάνει τέσσερα μοντέλα. Η πρώτη δυάδα περιλαμβάνει μοντέλα dual-CCD, τον Ryzen 9 7945HX στον οποίο αναφερθήκαμε και τον Ryzen 9 7845HX που διαθέτει 12 πυρήνες και 24 threads. Τα άλλα δύο μοντέλα είναι single-CCD και είναι ο Ryzen 7 7745HX με 8 πυρήνες και 16 threads και ο Ryzen 5 7645HX με 6 πυρήνες και 12 threads. Ο Ryzen 9 7845HX διαθέτει συχνότητα λειτουργίας που κυμαίνεται μεταξύ 3,0 GHz (Base) και 5,2 GHz (Boost). Ο επεξεργαστής Ryzen 7 7745HX «τρέχει» με συχνότητα μεταξύ 3,6 GHz  και 5,1 GHz ενώ ο Ryzen 5 7645HX λειτουργεί με συχνότητα μεταξύ 4,0 GHz και 5,0 GHz.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι το «Dragon Range» MCM (multi-chip module) αποτελεί την «embedded» ή αν θέλετε «non-socketed» έκδοση του desktop MCM με το κωδικό όνομα «Raphael», που βρίσκεται σε συσκευασία BGA (Ball-Grid Array) και δεν διαθέτει ενσωματωμένο heatspreader (HIS).

Mobile Ryzen Series 4.webp

Το συγκεκριμένο MCM διαθέτει έως και δύο οκταπύρηνα CCD αρχιτεκτονικής Zen 4 που κατασκευάζονται με μέθοδο 5nm και από ένα cIOD (client I/O die) που κατασκευάζεται στα 6nm. Κάθε πυρήνας ενσωματώνει 1 MB L2 cache ενώ κάθε CCD έρχεται με 32 MB L3 cache επίσης. Όπως θα γνωρίζετε, οι 13ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core της σειράς HX που περιλαμβάνει τον κορυφαίο 24 πυρήνων Core i9-13980HX κατασκευάζονται με βάση μία υβριδική αρχιτεκτονική που περιλαμβάνει πυρήνες Performance και χαμηλότερης κατανάλωσης πυρήνες Efficiency. Έτσι, την ώρα που οι επεξεργαστές της Intel διαθέτουν περισσότερους πυρήνες, σε πρακτικό επίπεδο προσφέρουν εφάμιλλη απόδοση με τους επεξεργαστές της AMD που περιλαμβάνουν τους ίδιους, υψηλής απόδοσης πυρήνες.

Mobile Ryzen Series 5.webp

Οι επεξεργαστές Ryzen 7045HX «Dragon Range» λειτουργούν με TDP από 55 W και άνω (όπως και οι αντίστοιχοι επεξεργαστές της Intel) πράγμα που σημαίνει ότι προορίζονται περισσότερο για χρήση σε φορητούς υπολογιστές όπου η υψηλή απόδοση είναι πρωτεύοντος σημασίας και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας παίζει δευτερεύοντα ρόλο όπως στους φορητούς υπολογιστές gaming, στους φορητούς σταθμούς εργασίας, στους υπολογιστές δημιουργίας/επεξεργασίας περιεχομένου υψηλής ανάλυσης κ.ά. Η AMD ισχυρίζεται ότι ο Ryzen 9 7945HX είναι 78% ταχύτερος από τον Ryzen 6900HX στο multi-threaded benchmark του Cinebench και 18% ταχύτερος στο single-threaded benchmark. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής αναμένεται να κάνει ντεμπούτο με τους φορητούς υπολογιστές Alienware m16 και m18 καθώς και με τα τελευταίας γενιάς φορητά συστήματα ASUS ROG Strix και Lenovo Legion.

Mobile Ryzen Series 2.webp

Σε αντίθεση με το «Dragon Range» MCM, το «Phoenix Point» MCM είναι μονολιθικό και κατασκευάζεται εξολοκλήρου με μέθοδο 4nm EUV από την TSMC. Το «Phoenix Point» MCM περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή 8 πυρήνων και 16 threads που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Zen 4 με μία ισχυρή iGPU που βασίζεται στην αρχιτεκτονική γραφικών RDNA3 καθώς και έναν επιταχυντή AI με πολλά χαρακτηριστικά να βασίζονται στην αρχιτεκτονική AMD XDNA. Η μονάδα CPU αποτελείται από ένα πλήρες CCX, με 8 πυρήνες αρχιτεκτονικής Zen 4 που διαθέτουν 1 MB L2 cache ανά πυρήνα και μοιράζονται 32 ΜΒ L3 cache.

Mobile Ryzen Series 3.webp

Οι επεξεργαστές της σειράς Ryzen 7040HS προσφέρουν ισορροπία μεταξύ απόδοσης και κατανάλωσης επιδεικνύοντας TDP μεταξύ 35 W και 45 W. Ο επεξεργαστής Ryzen 9 7940HS είναι ο κορυφαίος επεξεργαστής της σειράς «Phoenix Point» και ενσωματώνει 8 πυρήνες και 16 threads ενώ «τρέχει» με συχνότητα λειτουργίας έως και 5,2 GHz. Οι επεξεργαστές της σειράς Ryzen 7040HS περιλαμβάνουν την τεχνολογία AMD Ryzen AI (βασίζεται στην αρχιτεκτονική XDNA που δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της Xilinx) που αποτελεί μία ενσωματωμένη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορεί να διαχειριστεί εργασίες όπως η δημιουργία της θόλωσης του φόντου κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσεων ή την ταξινόμηση των εικόνων στη βιβλιοθήκη των φωτογραφιών σας.

Mobile Ryzen Series 8.jpg

Για τους υπερ-φορητούς και thin&light υπολογιστές, η AMD ανακοίνωσε τις σειρές Ryzen 7030U και 7035U, οι οποίες αποτελούνται από επεξεργαστές με TDP από 15 W έως 35 W. Ανάμεσα στα μοντέλα επεξεργαστών βρίσκουμε τον Ryzen 3 7330U με 6 πυρήνες και 12 threads και τον Ryzen 7 7730U που ενσωματώνει 8 πυρήνες και 16 threads.

  • Like 3