Κατά τη διάρκεια της Financial Analyst Day 2022, η AMD πέρα από ορισμένα από τα σχέδια της για τους νέους της επεξεργαστές, παρουσίασε και ορισμένα στοιχεία για τις επερχόμενες GPUs της αρχιτεκτονικής RDNA3.

Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι πρόκειται με την αρχιτεκτονική RDNA3 να επαναλάβει το επίτευγμα της αύξησης του λόγου απόδοσης/watt κατά 50% σε σχέση με την αρχιτεκτονική RDNA2, όπως είχε συμβεί και με την τελευταία σε σχέση με την RDNA, σηματοδοτώντας την επιστροφή της εταιρείας στις αγορές high-end και enthusiast με τις κάρτες γραφικών AMD Radeon.

RDNA3_1.jpg

Για να καταστεί αυτό δυνατόν, οι GPUs της εταιρείας θα κατασκευάζονται με μέθοδο 5nm από την TSMC (TSMC 5N) με την AMD να ακολουθεί μία προσέγγιση βασισμένη σε chiplets, σαν αυτή που είδαμε με τους 2ης γενιάς επεξεργαστές EPYC με το κωδικό όνομα «Rome» αλλά και τους επεξεργαστές «Matisse» στην αγορά των desktop υπολογιστών ή αλλιώς τους 3ης γενιάς Ryzen όπως είναι επίσημα γνωστοί. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως οι υπολογιστικές μονάδες και οτιδήποτε σχετίζεται με την επεξεργασία των γραφικών και το 3D rendering θα βρίσκονται σε ένα chiplet ή σε περισσότερα chiplets ενώ οτιδήποτε έχει σχέση με το I/O (π.χ. display engines, media engines) αλλά και ο ελεγκτής μνήμης θα βρίσκονται σε ξεχωριστό die. Η εταιρεία αναμένεται να προσθέτει chiplets ανά συσκευασία για να απευθύνεται σε διαφορετική κλίμακα απόδοσης και επομένως σε ανώτερο τμήμα της αγοράς. 

RDNA3_2.jpg

Η AMD επίσης έκανε γνωστό ότι προχώρησε στην ανακατασκευή από άποψη αρχιτεκτονικής της βασικής υπολογιστικής μονάδας, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες RDNA3 για να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση της απόδοσης του IPC (Instructions per Clock). Το graphics pipeline έχει επίσης ανασχεδιαστεί ενώ η εταιρεία διπλασίασε το μέγεθος της on-die cache γνωστής και ως Infinity Cache (η οποία πιθανότατα θα λειτουργεί σε υψηλότερα bandwidths). Οι GPUs αρχιτεκτονικής RDNA3 θα κατασκευάζονται αποκλειστικά με μέθοδο 5nm.

Η εταιρεία αναφέρθηκε και στην αρχιτεκτονική RDNA4, ωστόσο δεν έκανε γνωστή τη παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με τις αλλαγές ή τις βελτιώσεις που φέρει, πέρα από το ότι οι GPUs που θα βασίζονται σε αυτή θα κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας μία πιο προηγμένη μέθοδο κατασκευής 5nm. Οι GPUs αρχιτεκτονικής AMD RDNA3 αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά μέσα στο 2ο τρίμηνο του 2022 και κατά τη διάρκεια του 2023. Οι GPUs αρχιτεκτονικής RDNA4 έχουν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή μέσα στο 2024.

  • Like 5
  • Thanks 5