Λίγο μετά το λανσάρισμα των Windows 11 ανακαλύφθηκαν δύο ζητήματα που επηρεάζουν την απόδοση των συστημάτων με επεξεργαστές της AMD.

Το ένα από τα δύο ζητήματα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης των συστημάτων με Windows 11 και επεξεργαστές AMD Ryzen έως 10-15%. Μετά από την εγκατάσταση της αθροιστικής ενημέρωσης των Windows 11 που διατέθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 2021, τα πράγματα φαίνεται πως έγιναν χειρότερα για τα εν λόγω συστήματα όπως αναφέρει η ιστοσελίδα TechPowerUp.

Ως εκ τούτου, συνίσταται για τους χρήστες με συστήματα που βασίζονται σε επεξεργαστές AMD να μην προχωρήσουν στην εγκατάσταση του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft ωσότου διορθωθούν τα προβλήματα απόδοσης. Όσοι χρήστες ωστόσο έλαβαν την απόφαση να αναβαθμίσουν τον υπολογιστή τους στην τελευταία έκδοση των Windows θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απόδοση του υπολογιστή τους μειώθηκε ακόμα περισσότερο με την αθροιστική ενημέρωση. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται νέα ενημέρωση, η οποία θα διορθώνει το πρόβλημα.

Όπως είχε ανακαλυφθεί, ένα από τα ζητήματα αφορά την δραματική αύξηση της υστέρησης της λανθάνουσας μνήμης τρίτου επιπέδου (L3 Latency). Το δεύτερο ζήτημα αφορά την τεχνολογία «Preferred Core» της AMD, η οποία κατευθύνει τα νήματα (threads) στον ταχύτερο πυρήνα του επεξεργαστή. Τα ευρήματα της ιστοσελίδας TechPowerUp αφορούν την πρώτη περίπτωση.

«Στις δικές μας δοκιμές, ένας επεξεργαστής Ryzen 7 2700X "Pinnacle Ridge" ο οποίος τυπικά έχει υστέρηση L3 cache περίπου 10ns μετρήθηκε να έχει υστέρηση 17ns. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα με το “patch Tuesday” update τις 12ης Οκτωβρίου, που οδήγησε την υστέρηση στα 31,9ns» υποστηρίζει η ιστοσελίδα TechPowerUp.

Η AMD σύμφωνα με αναφορές προχώρησε σε σχετική δήλωση μέσω των λογαριασμών της σε κοινωνικά δίκτυα για την επιδιόρθωση των προβλημάτων. Σύμφωνα με την εταιρεία πρόκειται να διατεθεί μία ενημέρωση που θα διορθώνει το bug της υστέρησης της L3 cache στις 19 Οκτωβρίου του 2021 ενώ δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου του 2021 αναμένεται να επιδιορθωθεί το bug με την τεχνολογία «Preferred Core».

 

  • Like 3
  • Sad 1