Όλη η σειρά Ryzen 7000 φαίνεται πως θα περιέχει Navi κάρτα γραφικών

Αρκετές αλλαγές φαίνεται πως θα φέρει στους μελλοντικούς επεξεργαστές της η AMD, καθώς σύμφωνα με φήμες, όλη σειρά επεξεργαστών Ryzen 7000 που θα βασίζονται στη Zen 4 αρχιτεκτονική, θα έχουν ενσωματωμένη Navi κάρτα γραφικών.

Παρόλο που μέχρι τώρα βλέπαμε συγκεκριμένες APUs που χρησιμοποιούσαν ενσωματωμένη κάρτα και κυκλοφορούσαν μετά τα κύρια μοντέλα, με την μετάβαση σε νέο socket, η AMD σκοπεύει να προσθέσει Navi κάρτα γραφικών σε όλα της τα μοντέλα. Τα νέα αυτά προέρχονται από έναν χρήστη του reddit που συγκέντρωσε πληροφορίες από διάφορες πηγές και ετοίμασε ένα σχεδιάγραμμα κυκλοφοριών.

Αν η AMD κάνει όντως μια τέτοια αλλαγή, το πλεονέκτημα της Intel θα χαθεί, καθώς η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών σε όλα τα μοντέλα της έδινε πλεονέκτημα σε πολλούς επαγγελματίες - και καταναλωτές - που θέλουν ένα τυπικό σύστημα για βασικές λειτουργίες, χωρίς να μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα για αγορά κάρτας γραφικών. Όπως έχουν πει κι άλλα μέσα του χώρου, με μια τέτοια κίνηση δε θα υπάρχει λόγος, για επαγγελματίες και όσους θέλουν ένα οικονομικό σύστημα, να μην επιλέξουν την AMD.

Βέβαια μια τέτοια κίνηση μπορεί να απέχει χρόνια, καθώς η AMD δεν έχει τελειώσει με τη Zen 3 αρχιτεκτονική της, καθώς η σειρά Ryzen 6000 φαίνεται πως θα βασίζεται στη Zen 3+ αρχιτεκτονική στα 6nm. Η δε μετάβαση σε άλλο socket αναμένεται να έρθει με πολλές αλλαγές, με μετάβαση στα 5nm και υποστήριξη DDR5, LPDDR5, USB 4.0 και PCIe 5.0.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ChipHell, η μετάβαση στα 6nm για τους Ryzen 6000 επίσης δεν είναι τυχαία, καθώς θα είναι ένα μεταβατικό βήμα για την AMD με απώτερο σκοπό να προσθέσει Navi γραφικά σε όλους του Ryzen 7000 επεξεργαστές της (κωδική ονομασία Raphael).

Τέλος, στο σχεδιάγραμμα υπάρχουν και πληροφορίες για τους Ryzen 7000 mobile (κωδική ονομασία Phoenix), οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν και σε desktop με νεώτερη αρχιτεκτονική GPU βασισμένη σε RDNA 3, η οποία (RDNA 3) έχει στόχο να προσφέρει 50% καλύτερη απόδοση ανά watt σε σύγκριση με την RDNA 2.

  • Like 15