Οι επεξεργαστές Ryzen 7000X3D της AMD ενδέχεται να «κρύβουν» έναν άσσο στο μανίκι τους για να προσφέρουν αυξημένη απόδοση σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Από ότι φαίνεται, οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως προτεραιοποιηθεί το «λάθος» CCD την πιο ακατάλληλη στιγμή -από μία δοκιμαστική έκδοση BIOS καταλαβαίνουμε ότι ο χρήστης θα μπορεί να αλλάξει αυτή την «προτεραιότητα», τουλάχιστον για τα μοντέλα Ryzen 9.

Οι επερχόμενοι επεξεργαστές Ryzen 9 7950X3D και 7900X3D θα προσφέρουν δυνατότητα χειροκίνητης τροποποίησης της προτεραιότητας CCD μέσω του BIOS, σύμφωνα με νέες λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο γνωστός leaker με την ονομασία HXL δημοσίευσε στο κοινωνικό δίκτυο Twitter ορισμένες εικόνες που δείχνουν ότι ένα δοκιμαστικό BIOS για μία μητρική της ASUS που βασίζεται στο AMD X670 Chipset (ASUS X670 beta BIOS) επιτρέπει στον χρήστη να τροποποιήσει τους φόρτους εργασίας που εκχωρούνται σε κάθε CCD του επεξεργαστή. Και αυτή είναι μία αρκετά σπουδαία και χρήσιμη δυνατότητα, λόγω του τρόπου διαμόρφωσης των συγκεκριμένων επεξεργαστών Ryzen 9. Οι επεξεργαστές AMD Ryzen 9 7950X3D και 7900X3D περιλαμβάνουν δύο μονάδες CCD -πρόκειται για ξεχωριστά chiplets που περιέχουν τους πυρήνες του επεξεργαστή- ωστόσο μόνο η στοίβα ενός από αυτά περιλαμβάνει και την πρόσθετη λανθάνουσα μνήμη 3D V-Cache. Επειδή το άλλο CCD δεν περιλαμβάνει την «ευαίσθητη» 3D V-Cache ωστόσο, είναι και εκείνο που φέρει την υψηλότερη ενισχυμένη (Boost Clock) συχνότητα λειτουργίας, κάτι έχει επιβεβαιωθεί και από την ίδια την AMD.

Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να κρατήσουμε από την ανάρτηση του χρήστη του Twitter, HXL, είναι ότι ορισμένοι φόρτοι εργασίας -όπως για παράδειγμα τα παιχνίδια- επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από την προσωρινή μνήμη ενώ άλλοι επωφελούνται περισσότερο από την υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας. Μάλιστα, κάποιοι τύποι παιχνιδιών, ενδέχεται να επωφελούνται περισσότερο από την υψηλότερη ενισχυμένη συχνότητα λειτουργίας. Θεωρητικά, το ποια εφαρμογή ή παιχνίδι αξιοποιεί ποιο CCD είναι κάτι που γίνεται απρόσκοπτα και παρασκηνιακά μεταξύ των Windows και του προγράμματος οδήγησης της AMD ωστόσο πάντα υπάρχει η πιθανότητα τα πράγματα να μην πάνε ακριβώς όπως θα έπρεπε. Αυτό λοιπόν που κάνει η συγκεκριμένη δοκιμαστική έκδοση του BIOS της ASUS, είναι ένα επιτρέπει στον χρήστη να δώσει χειροκίνητα προτεραιότητα σε ένα από τα δύο CCD ώστε να απολαμβάνει την υψηλότερη απόδοση κατά περίπτωση, παρακάμπτοντας το πρόγραμμα οδήγησης και το λειτουργικό σύστημα. Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη δυνατότητα θα προσφέρεται μόνο από τα mainboards που βασίζονται στο AMD X670 Chipset ή θα προσφέρεται και από τα οικονομικότερα μοντέλα. Οι νέοι επεξεργαστές AMD Ryzen 9 7950X3D και 7900X3D πρόκειται να διατεθούν στις 28 Φεβρουαρίου. 

  • Like 4