Σήμερα, οι mobile επεξεργαστές της AMD (για φορητούς υπολογιστές) καλύπτουν κάθε φορητό σύστημα και κατηγορία τιμής, από την εισαγωγική σειρά Ryzen 7020 με την κωδική ονομασία «Mendocino» μέχρι την ισχυρή (και αρκετά ενεργοβόρα) σειρά Ryzen 7045 που είναι γνωστή και ως «Dragon Range».

Ενδιάμεσα, υπάρχει η σειρά Ryzen 7035 που έχει τη κωδική ονομασία «Rembrandt» και εξυπηρετεί ως την προσφορά της AMD στο mainstream τμήμα της αγοράς. Επιπλέον, υπάρχουν και οι σειρές Ryzen 7040 και 8040 που έχουν αντίστοιχα τις κωδικές ονομασίες «Phoenix» και «Hawk Point» που βρίσκονται σε περισσότερο «πολυτελή-business» συστήματα (premium mobile), όπως είναι διάφοροι business-oriented thin & light φορητοί υπολογιστές. 

Και αν δεν… κουραστήκατε ήδη από την ονοματολογία και την πληθώρα των μοντέλων που υπάρχουν ήδη στην αγορά από την AMD, που να δείτε τι ετοιμάζει η εταιρεία για του χρόνου ή και για τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα, διέρρευσε το roadmap της AMD για την κατηγορία των φορητών υπολογιστών και οι συνήθεις ύποπτοι «Mendocino» και «Rembrandt» θα εξακολουθήσουν να «απασχολούν» το κάτω μέρος της προϊοντικής στοίβας της AMD και το επόμενο έτος υποστηρίζοντας τους επεξεργαστές «Escher» που ουσιαστικά φαίνεται να αποτελούν μία μικρή ανανέωση των επεξεργαστών «Hawk Point».

AMD-RYZEN-ZEN4-ZEN5-ROADMAP-1536x864.jpg

Στο παρελθόν, έχουν κυκλοφορήσει αρκετά στοιχεία και πληροφορίες για τους επεξεργαστές «Strix Point» και «Strix Halo» που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της γνωστής εταιρείας στις κατηγορίες φορητών υπολογιστών «Premium» και «Elite». Ποιοι όμως είναι οι επεξεργαστές που θα αντικαταστήσουν τους επεξεργαστές «Hawk Point»; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επεξεργαστές που θα αντικαταστήσουν τους «Hawk Point» έχουν την κωδική ονομασία «Kraken Point» και θα ενσωματώνουν πυρήνες αρχιτεκτονικής Zen 5, πυρήνες αρχιτεκτονικής Zen 5, πυρήνες RDNA 3.5 όσον αφορά τα «γραφικά» και πυρήνες XDNA 2 όσον αφορά τον «νευρωνική μονάδα» και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ακόμα, μαθαίνουμε ότι θα κατασκευάζονται με τη μέθοδο N4 της TSMC. Μοιάζουν κάπως με τους «Strix Point», σωστά; Πράγματι, υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία ωστόσο οι επεξεργαστές «Kraken Point» αναμένεται να είναι «μικρότεροι», με μόλις οκτώ πυρήνες, τέσσερις αρχιτεκτονικής Zen 5 και τέσσερις «πυκνότερους» αρχιτεκτονικής Zen 5c.

Η AMD όπως είναι γνωστό διαθέτει πλέον δύο τύπους πυρήνων: τυπικής πυκνότητας και υψηλής πυκνότητας, με τον τελευταίο να υποδεικνύεται από το «c» στο τέλος της ονομασίας της αρχιτεκτονικής. Οι πυρήνες «c» προσφέρουν το ίδιο σύνολο χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων με έναν πυρήνα τυπικής πυκνότητας, αλλά δεν χρονίζονται τόσο υψηλά και είναι ενεργειακά αποδοτικότεροι σε χαμηλότερους χρονισμούς. Σύμφωνα με τη διαρροή, το die των Kraken Point διαθέτει τέσσερις «workgroup processors» ή «WGPs» όπως ονομάζονται αρχιτεκτονικής RDNA 3.5, κάτι που ισοδυναμεί με 8 υπολογιστικές μονάδες (ή CUs) και 512 shaders. Εκτός και αν στην αρχιτεκτονική RDNA 3.5 δούμε την AMD να «αφήνει πίσω της» τη δυνατότητα dual-issue που γνωρίζουμε, οι τέσσερις WGPs θα είναι ικανοί να προσφέρουν θεωρητική απόδοση FP32 της τάξης των 5 TFLOPs, πράγμα που ισοδυναμεί με ένα αρκετά ικανό ενσωματωμένο σύστημα γραφικών. 

github-strix-halo-commit.webp

Την ώρα που οι επεξεργαστές Strix Point προορίζονται για την κατηγορία των «premium» φορητών υπολογιστών, οι επεξεργαστές «Strix Halo” που ενδέχεται να «ανοίξουν» μία ολοκαίνουρια κατηγορία προϊόντων υπολογιστών καθώς είναι πιο κοντά από άποψη σχεδιασμού στους επεξεργαστές σειράς «M» της Apple ή στους επεξεργαστές που βρίσκονται σε παιχνιδοκονσόλες. Οι επεξεργαστές «Kraken Point» από την άλλη μοιάζουν να είναι φτιαγμένοι ειδικά για thin & light φορητούς υπολογιστές και φορητές παιχνιδοκονσόλες. Οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές αναμένεται να ανακοινωθούν στην έκθεση CES που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2025. Περιμένουμε βεβαίως και την AMD να ανακοινώσει νέα προϊόντα για την αγορά desktop που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 5 και έχουν την κωδική ονομασία «Granite Ridge».  

  • Like 2