Μία μάλλον αναπάντεχη εξέλιξη ενδέχεται να χαροποιήσει τους φίλους της AMD που διαθέτουν υπολογιστή με motherboard που βασίζεται σε κάποιο από τα B450 και X470 chipsets, καθώς ενδέχεται τελικά να υποστηρίζουν τους επερχόμενους Ryzen 4000-series και την αρχιτεκτονική Zen 3.

Για την ώρα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, δεν έχουμε τίποτα περισσότερο από μία «υπόσχεση», ωστόσο το πιθανότερο είναι τελικά, οι περισσότεροι που διαθέτουν –αν όχι όλοι- κάποιο motherboard στον υπολογιστή τους που «ολοκληρώνεται» γύρω από το B450 ή το X470 chipset να είναι σε θέση μελλοντικά να αναβαθμίσουν τον επεξεργαστή τους με έναν 4ης γενιάς Ryzen αρχιτεκτονικής Zen 3.

Αν θυμάστε, όταν η AMD ανακοίνωσε τους επεξεργαστές Ryzen 3 3100 και Ryzen 3 3300X πριν λίγες ημέρες, έδωσε στην δημοσιότητα λεπτομέρειες και για το νέο B550 chipset. Χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα, η εταιρεία έκανε σαφές ότι λόγω περιορισμών του BIOS, συγκεκριμένα chipsets θα υποστηρίζουν μόνο συγκεκριμένους επεξεργαστές AM4. Το X570 για παράδειγμα θα υποστήριζε τους παλαιότερους Ryzen 2000-series, τους σημερινούς Ryzen 3000-series αλλά και τους μελλοντικούς Ryzen 4000-series. Όμως μερικά από τα δημοφιλέστερα chipsets, όπως τα B450 και X470, στο ίδιο διάγραμμα, φαινόταν να υποστηρίζουν μόνο τους πρώτους Ryzen, τους Ryzen 2000-series και Ryzen 3000-series, και επομένως οι χρήστες υπολογιστών που διέθεταν motherboards με κάποιο από αυτά τα chipsets δεν θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν τους υπολογιστές τους με κάποιον επεξεργαστή 4ης γενιάς Ryzen αρχιτεκτονικής Zen 3. Η AMD, όπως ήταν φυσικό, δέχτηκε πολλές επικρίσεις για την επιλογή της καθώς η «δικαιολογία για περιορισμούς εξαιτίας του μεγέθους του BIOS» δεν φάνηκε και ιδιαίτερα… πειστική. Η εταιρεία είχε άλλωστε υποσχεθεί ότι θα υποστήριζε την πλατφόρμα AM4 από το 2016 μέχρι και το 2020, και για πολλούς, η συγκεκριμένη κίνηση έμοιαζε με «αθέτηση της υπόσχεσης της».

Όμως η AMD, σε επίσημη ανακοίνωση της έκανε γνωστό ότι… άκουσε το κοινό της, και θα προσπαθήσει να καταστήσει δυνατή την συμβατότητα μεταξύ των B450 και X470 chipsets και των μελλοντικών επεξεργαστών 4ης γενιάς Ryzen που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 3. Πιο συγκεκριμένα:

«Ακούσαμε το κοινό μας και κατανοούμε τις ανησυχίες. Θα βρούμε έναν τρόπο για να υποστηρίξουμε τους Zen 3 στα chipsets 400-series από σήμερα έως το λανσάρισμα τους - εξακολουθούμε να επεξεργαζόμαστε τα τι και πώς, αλλά θα σας ενημερώσουμε καθώς πλησιάζουμε προς την κυκλοφορία των επεξεργαστών Zen 3».

AMD_CHIPSETS-ZEN3.jpg.568d7e3cad3170c707daddd72540942b.jpg

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε, ότι η εταιρεία δεν αναφέρεται σε «Ryzen 4000-series» επεξεργαστές, αλλά σε επεξεργαστές «Zen 3», και αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι δεν θα παρέχεται υποστήριξη στα μοντέλα Ryzen 4000G-series (Renoir/ Zen 2). Το σχέδιο της AMD περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα, και όπως θα διαπιστώσετε υπάρχει ένα τίμημα:

  1. «Θα αναπτύξουμε και θα παρέχουμε στους συνεργάτες/ κατασκευαστές motherboards τον απαραίτητο κώδικα για να υποστηρίξουν επεξεργαστές που βασίζονται στην αρχιτεκτονική «Zen 3» μέσω επιλεγμένων beta BIOSes για motherboards που βασίζονται στα chipsets AMD B450 και X470.
  2. Αυτές οι προαιρετικές ενημερώσεις BIOS θα απενεργοποιήσουν την υποστήριξη για πολλά σημερινά μοντέλα επεξεργαστών AMD Ryzen ώστε να εξοικονομηθεί ο απαραίτητο χώρος στη ROM.
  3. Το επιλεγμένα beta BIOSes θα δώσουν τη δυνατότητα «μονόδρομης» αναβάθμισης σε επεξεργαστές AMD Ryzen με «Zen 3» που θα λανσαριστούν αργότερα φέτος. Δεν θα υποστηρίζεται η επαναφορά σε παλαιότερη έκδοση του BIOS.
  4. Για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα σύγχυσης, πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε δυνατότητα λήψης του BIOS μόνο σε επαληθευμένους πελάτες motherboard με chipset 400-series που αγόρασαν έναν νέο επεξεργαστή desktop αρχιτεκτονικής «Zen 3». Αυτό θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες θα έχουν έναν λειτουργικό, bootable επεξεργαστή μετά το flash του BIOS, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο να βρεθεί ο χρήστης σε κατάσταση no-boot.
  5. Ο χρόνος και η διαθεσιμότητα των ενημερώσεων του BIOS θα διαφέρουν και ενδέχεται να μην συμπέσει με τη διαθεσιμότητα των πρώτων επεξεργαστών που βασίζονται σε «Zen 3».
  6. Αυτή είναι η τελευταία φορά που η AMD καθιστά δυνατή την συμβατότητα των motherboards με chipsets 400-series με νέους επεξεργαστές. Οι εκδόσεις επεξεργαστών πέρα από την αρχιτεκτονική «Zen 3» θα απαιτούν νέο motherboard.
  7. Η AMD εξακολουθεί να προτείνει στους πελάτες της να επιλέξουν ένα motherboard με chipset AMD 500-series για την καλύτερη δυνατή απόδοση και δυνατότητες σε συνδυασμό με τους νέους επεξεργαστές μας».

 

  • Like 6
  • Thanks 1