Η ARM ανακοίνωσε πρόσφατα τους νέους, αρχιτεκτονικής Armv9, επεξεργαστές Cortex, οι οποίοι θα βρίσκονται στους μελλοντικούς υπολογιστές Windows on ARM αλλά και σε άλλες συσκευές (π.χ. κινητά).

Οι νέοι επεξεργαστικοί πυρήνες όπως αναφέραμε βασίζονται στην αρχιτεκτονική Armv9 και προσφέρουν έως και 30% αυξημένη απόδοση σε σχέση με τους προκατόχους τους. Η εταιρεία επίσης τόνισε ότι όλοι οι πυρήνες των mobile επεξεργαστών Cortex-A θα είναι 64-bit μέχρι το 2022. Η στρατηγική «Total Computer Strategy» της ARM βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την επιτάχυνση της απόδοσης επεξεργασίας, την επέκταση της ασφάλειας και βελτιωμένη πρόσβαση των developers. Η ARM μάλιστα είπε ότι οι νέοι πυρήνες Cortex αρχιτεκτονικής Armv9 αποτελούν τα θεμέλια της στρατηγικής της.

ARMv9.jpg

Η ναυαρχίδα της εταιρείας είναι ο πυρήνας Cortex-X2, ο οποίος υπόσχεται 30% μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με τον πρώτης γενιάς Cortex X-1 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε φορητούς υπολογιστές όσο και σε κινητά. Ο Cortex-X2 σύμφωνα με την εταιρεία προσφέρει 40% υψηλότερη απόδοση από τον επεξεργαστή Intel Core i5-1135G7 συγκεκριμένα. Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών, για αυξημένη απόδοση μπορούν να αξιοποιήσουν έως και οκτώ πυρήνες Cortex-X2 στα συστήματα τους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε και τον επεξεργαστικό πυρήνα Cortex-A710, ο οποίος εστιάζει στην αποδοτικότητα και την διάρκεια της μπαταρίας. Είναι ο πρώτος «big» πυρήνας σύμφωνα με την εταιρεία (αναφερόμενη στην σχεδίαση «big.LITTLE») που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Armv9 και προσφέρει 30% καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα καθώς και διπλάσια απόδοση στην μηχανική εκμάθηση σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά.

cortex-x2-arm.jpg

Ο Cortex-A510 είναι ένας «LITTLE» πυρήνας επεξεργαστής και αντικαθιστά τον Cortex-A55, έναν πυρήνα που παρουσιάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Ο νέος Cortex-A510 προσφέρει 35% υψηλότερη απόδοση και 20% καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα σε σχέση με τον προκάτοχό του ενώ επιπλέον είναι 4 φορές καλύτερος στην μηχανική εκμάθηση. Σύμφωνα με την ARM, ο νέος Cortex-A510 έχει την απόδοση των πυρήνων «big» που είχε σχεδιάσει μερικά χρόνια πριν.

Όσον αφορά στους επεξεργαστές γραφικών (GPUs), η ARM ανακοίνωσε την premium GPU με την ονομασία Mali-G710, η οποία προσφέρει έως και 20% υψηλότερη απόδοση και 20% καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα σε σχέση με το παρελθόν ενώ επιπλέον προσφέρει και 35% καλύτερη απόδοση στην μηχανική εκμάθηση. Η νέα GPU μπορεί να διαθέτει από 7 έως και 16 shader cores, με καθέναν από αυτούς να προσφέρει την διπλάσια απόδοση από αυτή που προσέφερε η Mali-G78. Η εταιρεία επίσης ανακοίνωσε και τις Mali-G610 και Mali-G510 GPUs, οι οποίες προορίζονται για mid-range συσκευές. Η πρώτη μπορεί να διαθέτει από έναν 1 έως 6 shader cores ενώ η δεύτερη προσφέρει 100% αύξηση της απόδοσης και 22% καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα σε σύγκριση με την Mali-G57. Η εταιρεία επίσης ανακοίνωσε και την low-end GPU, Mali-G310.

qualcomm_snapdragon_865_5g_mobile_platform1.jpg

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι επεξεργαστές που θα βασίζονται στους νέους πυρήνες αρχιτεκτονικής Armv9 από τις εταιρείες Qualcomm, MediaTek και Samsung θα παρουσιαστούν μέσα στο 2023 σε διάφορα κινητά. Φέτος ωστόσο περιμένουμε την χρήση της σχεδίασης 5nm Cortex-A78C στα chips Qualcomm Snapdragon 8cx Gen3 και Microsoft SQ3 για φορητούς υπολογιστές.