Ο Πρόεδρος της Asustek, Jonney Shih, είχε αναγγείλει από το 2007 την πρόσθεση να απαλλαγεί η εταιρία από το κατασκευαστικό κομμάτι εξαρτημάτων για υπολογιστές και να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό επώνυμων ολοκληρωμένων προϊόντων. Έτσι στις 2 Ιανουαρίου 2008 δημιουργήθηκαν δύο νέες εταιρίες, η Pegatron και η Unihan. Η Pegatron ανέλαβε την κατασκευή εξαρτημάτων PC για λογαριασμό των OEM (κατασκευαστών ολοκληρωμένων συσκευών) και η Unihan ότι δεν είναι PC. Η Asustek, σύμφωνα με τον Κινέζικο νόμο δεν μπορεί να έχει στην κατοχή της μετοχές σε άλλες Κινέζικες εταιρίες πάνω από το 40% της καθαρής αξίας της εταιρίας. Έτσι δημιουργήθηκε η "Pegatron Investment Holding Co., Ltd." που θα αναλάβει όλο το μετοχικό κεφάλαιο της Asustek στη Pegatron και θα της δώσει 2,286,053,935 μετοχές. Από αυτές η Asustek θα κρατήσει το 25% και θα μοιράσει στους μετόχους της το υπόλοιπο 75% αναλογικά. Η παραπάνω διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί στις 1 Ιουλίου του 2010.

 

Η Asustek έχει ήδη διακόψει την κατασκευή μητρικών και καρτών γραφικών στις δικές της εγκαταστάσεις εδώ και ένα χρόνο, από τη στιγμή που ιδρύθηκε η Pegatron, αλλά θα σταματήσει πλήρως την εξέλιξη, το σχεδιασμό και τη διάθεση σε τελικούς καταναλωτές μέσα στο 2010, ώστε να μην ανταγωνίζεται την Pegatron και να αφιερωθεί στο σχεδιασμό ολοκληρωμένων λύσεων υπολογιστών και στην είσοδό της και σε άλλες αγορές ηλεκτρονικών συσκευών. Η μεταστροφή προς την κατασκευή proprietary λύσεων όπως είναι οι φορητοί υπολογιστές αφήνουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για την εταιρία. Παράλληλα στα σχέδια της είναι η κατασκευή all in one επιτραπέζιων υπολογιστών με οθόνες αφής κατά το πρότυπο της Apple.

 

Είναι γνωστή η στενή συνεργασία της Asustek με την Intel όπου πρώτοι απ' όλους έπαιρναν δείγματα των νέων επεξεργαστών. Βλέπουμε λοιπόν τόσο από την intel όσο και από την Asustek μια στροφή προς εξειδικευμένες, embedded, all-in-one καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές. Τέλος εποχής και για την κατασκευή υπολογιστών από τελικούς καταναλωτές και από μικρές κατασκευαστικές εταιρίες; Στη θέση της ASUS έχουμε τις AShrock και Pegasus, ενώ συνεχίζουν να διαθέτουν μητρικές στους καταναλωτές οι μεγάλες MSI και Gιgabyte.

 

Picture.png Εικόνα: Asus Hardware

Link.png Site: Πηγή