Στη φετινή έκθεση IFA θα δούμε πολλές συσκευές, όμως ήδη η ASUS έχει μία από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις. Ο λόγος για το ASUS Zenbook 17 Fold OLED, ένα laptop που…διπλώνει

Με μέγεθος στις 17”, η οθόνη του καλύπτει άνετα τόσο τον επαγγελματία όσο κι εκείνον που θέλει να βλέπει βίντεο ή να σερφάρει στο ίντερνετ χωρίς να περιορίζεται από τη μικρή (συγκριτικά) οθόνη ενός τυπικού laptop. Όμως, η φορητότητά του παραμένει στα ίδια επίπεδα – αν όχι σε καλύτερα.

Αυτό οφείλεται στον σχεδιασμό του, καθώς παραμένει ελαφρύ και ο όγκος των 17” μαζεύεται με έξυπνο τρόπο, αφού ο υπολογιστής πρακτικά είναι μια μεγάλη οθόνη που διπλώνει στη μέση και κρύβει μέσα της όλο το σύστημα. Παρόλα αυτά, το βάρος δεν ξεπερνάει το 1.5 κιλό. Αντίστοιχα, είναι εξαιρετικά λεπτό με πάχος μόλις 8.7mm όταν η οθόνη είναι ξεδιπλωμένη.

image.jpeg.6dcdf4c91550e0e15981e622986ffe61.jpeg

Από εκεί κι έπειτα, το ASUS Zenbook 17 Fold OLED είναι ευέλικτο και εκεί στοχεύει η εταιρεία σε σχέση με τον ανταγωνισμο. Η οθόνη του μπορεί να ανοίξει πλήρως και το ασύρματο πληκτρολόγιο που συνοδεύει τη συσκευή, να βρίσκεται λίγο παραπέρα, πρακτικά σαν να δουλεύουμε σε ένα desktop. Ανοιγμένη πλήρως, η οθόνη μπορεί να τοποθετηθεί και ξαπλωμένη σε μια επιφάνεια, κάνοντάς τη ιδανική για γραφιστικά ή παρόμοιες εργασίες. Συνδυαστικά με μια γραφίδα, μετατρέπεται σε έναν τεράστιο, ευέλικτο, ψηφιακό καμβά.

Αν θέλουμε κάτι μικρότερο αλλά χρηστικό, η οθόνη διπλώνει στη μέση και γυρίζοντάς τη κατά 90 μοίρες αριστερά ή δεξιά, έχουμε το σχήμα ενός laptop 12.5” αλλά με «δύο» οθόνες αφής. Σε περίπτωση που δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό πληκτρολόγιο, τότε το κάτω μισό της οθόνης μετατρέπεται σε ψηφιακό πληκτρολόγιο, ιδανικό για πιο απλές εργασίες που δεν απαιτούν πολλή πληκτρολόγηση.

image.jpeg.c79bed4089023e2e7cce37232cc464b2.jpeg

Στην ίδια διάταξη, το ασύρματο πληκτρολόγιο μπορεί να λειτουργήσει είτε μακριά από την οθόνη είτε ενσωματωμένο στο κάτω μισό, αυτό που ακουμπάει στην επιφάνεια όπου βρίσκεται το laptop, ώστε να θυμίζει πλέον ένα πολύ παραδοσιακό laptop. Με άνετα διαστήματα ανάμεσα στα πλήκτρα και μεγάλο ύψος ανά πλήκτρο, η πληκτρολόγηση είναι εύκολη και γρήγορη ακόμη και για μεγάλες εργασίες.

Αξιοποιώντας όσο γίνεται τη μεγάλη οθόνη, το ScreenXpert μπορεί να τη χωρίσει σε έως και τρία κομμάτια για να κάνει εύκολο το multi-tasking. Οπότε είτε διπλωμένη είτε ανοιχτή, η έκτασή της μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Κι όσον αφορά στην αξιοπιστία, η ASUS υπόσχεται αντοχή για 30,000 κύκλους ανοίγματος.

image.jpeg.63c9aebb07b6cc2eac23382dadec017b.jpeg

Στα της τεχνολογίας, η οθόνη διαθέτει πιστοποίηση PANTONE που υπόσχεται κορυφαία ποιότητα χρώματος, όπως και πιστοποίηση της TÜV Rheinland για μειωμένη εκπομπή επιβλαβούς μπλε φωτός ώστε να μην κουράζει εύκολα τα μάτια. Φυσικά, είναι τεχνολογίας OLED οπότε πέραν της χαμηλότερης κατανάλωσης συγκριτικά με τα παραδοσιακά πάνελ, έχει απόλυτη ακρίβεια στα μαύρα και εξαιρετικά χρώματα. 

Ως ένα laptop, επί της ουσίας, διαθέτει και ενσωματωμένη AI κάμερα και μικρόφωνα, που συνδυαστικά επιτρέπουν βιντεοκλήσεις χωρίς επιπλέον εξοπλισμό αλλά και γρήγορο login μέσω αναγνώρισης προσώπου. Διαθέτει επίσης τετραπλό σύστημα ηχείων Harman-Kardon, οπότε μπορεί να υποστηρίξει εύκολα ταινίες, σειρές και μουσική – σε τόσο μεγάλη οθόνη, μάλιστα, ταινίες και σειρές θα δείχνουν εντυπωσιακές. Υποστηρίζονται ακόμα τα πρότυπα Dolby Vision και Dolby Atmos, για εικόνα και ήχο αντίστοιχα.

Η μπαταρία του φτάνει τα 75Wh και η αυτονομία αναφέρεται πως αγγίζει τις 9.5 ώρες, το οποίο δεδομένου του μεγέθους της οθόνης, είναι εντυπωσιακό. Η αυτονομία λαμβάνει και σημαντική βοήθεια από τον επεξεργαστή, καθώς χρησιμοποιείται Intel Core i7 12ης γενιάς μαζί με ενσωματωμένα γραφικά Intel Iris Xe. Μαζί του, 16GB RAM και NVMe SSD μέχρι 1TB, για ταχύτητα και αξιοπιστία ακόμη και σε πιο απαιτητικά προγράμματα. 

image.jpeg.f449328df3922cb914e8fbfb3fd74048.jpeg

Στον τομέα της συνδεσιμότητας, εξοπλίζεται με δύο θύρες Thunderbolt 4 USB-C που υποστηρίζουν έξυπνη φόρτιση, δηλαδή συμβατότητα με φορτιστές USB-C 5V-20V. Με απλά λόγια, μπορεί να φορτίσει ακόμη και με άλλους φορτιστές USB-C, πέραν του δικού του, κάτι πολύ χρήσιμο για μια στιγμή ανάγκης κι όχι μόνο, αφού σε ένα ταξίδι πιθανότατα θα χρειάζεται ένας λιγότερος φορτιστής μιας και είναι πολύ πιθανό να μοιράζεται το βύσμα του με το smartphone.

Κάνοντας ένα βήμα πίσω από τα χαρακτηριστικά, λοιπόν, η εντύπωση που μας άφησε είναι πως πρόκειται για ένα πολύ ευέλικτο laptop για επαγγελματίες και φυσικά, λάτρεις της τεχνολογίας. Έρχεται και μπαίνει ανάμεσα σε δύο κατηγορίες: ultrabooks από τη μία, με μεγάλη οθόνη από την άλλη. Συχνά, το δίλημμα είναι ανάμεσα στην ευκολία στη μεταφορά (που σπάνια παρέχεται από ένα laptop 17”) και στην άνεση της οθόνης (κάτι που δεν προσφέρουν τα ultrabooks, φτάνοντας το πολύ έως τις 14”).

Στο demo area της ASUS στη σημερινή παρουσίαση είδαμε και τις επιδόσεις των τεσσάρων ηχείων όπου σε συνδυασμό με τη μεγάλη οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναπαραγωγή βίντεο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ένα από τα σενάρια  επαγγελματικό ταξίδι μπορεί κάλλιστα να πάρει τη θέση ενός tablet για την παρακολούθηση ταινιών ή διάβασμα βιβλίων με άνεση. Πάλι βοηθάει την κατάσταση εδώ το αποσπώμενο πληκτρολόγιο, αφού αφαιρώντας το, ο υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά μέσω της αφής.

image.jpeg.c37041c5fc4054a94395606d86a9536d.jpeg

Μετά την πρώτη αποκάλυψη της συσκευής τον περασμένο Ιανουάριο στη CES, η κυκλοφορία του έχει οριστεί για το τελευταίο τρίμηνο του έτους με αναμενόμενα πολύ υψηλό κόστος που φτάνει τα €3999 και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο θα εμπνεύσει μια ουσιαστικά νέα κατηγορία για τα laptops.

  • Like 1