Μεταξύ άλλων, η ASUS στην φετινή έκθεση Computex παρουσίασε ένα ιδιαίτερο προϊόν, έναν φορητό υπολογιστή με δύο οθόνες ανάλυσης 4K UHD (τουλάχιστον όσον αφορά στον αριθμό των εικονοστοιχείων οριζόντια).

Το ZenBook Pro Duo (UX581) έχει λοιπόν μία οθόνη 15,6 ιντσών τεχνολογίας OLED με αναλογία πλευρών 16:9 και ανάλυση 3840 x 2160 pixels και μία δεύτερη οθόνη αφής, που έχει την ονομασία ScreenPad Plus και βρίσκεται πάνω από το πληκτρολόγιο, και υποστηρίζει ανάλυση 3840 x 1100 pixels. Η δεύτερη οθόνη, που έχει το μισό ύψος από την κύρια, είναι τεχνολογίας LCD IPS και έχει αναλογία πλευρών 32:9.

Σύμφωνα, με το The Verge, είναι σαν η ASUS να είδε το Touch Bar του MacBook Pro και να είπε «πως θα ήταν αν είχε 32 φορές περισσότερα pixels;» Εκτός όμως από τον συμβιβασμό που πρέπει να κάνει, λογικά, ο χρήστης του ZenBook Pro Duo όσον αφορά στην διάρκεια ζωής της μπαταρίας, το ScreenPad Plus που παρέχει πολλές δυνατότητες –και σε συνδυασμό με το ειδικά ανεπτυγμένο λογισμικό της ASUS. Έτσι, εκτός από το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα δευτερεύον control panel, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ένα κανονικό monitor (π.χ μπορεί να παίζει μία ταινία ή να δείχνει ένα βίντεο στο YouTube) ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δύο, μικρότερα monitor με αναλογία πλευρών 16:9 το καθένα. Επίσης, μπορεί να χρησιμεύσει ως κάθετη επέκταση της κύριας οθόνης, ειδικά κατά την πλοήγηση στις ιστοσελίδες στο Internet.

DSC01692.jpg.6f11f480012533f9894bf42bb6c44973.jpg

Για να χωρέσει βεβαίως μία τόσο μεγάλη οθόνη, η ASUS μετακίνησε το πληκτρολόγιο χαμηλότερα –συνεχίζει να διαθέτει πάντως μία σειρά από πλήκτρα λειτουργιών στο πάνω μέρος- και το touchpad βρίσκεται στα δεξιά του.

Στο εσωτερικό του ASUS ZenBook Pro Duo βρίσκεται o οκταπύρηνος Intel Core i9-9980HK (ή ο Intel Core i7-9750Η) μαζί με την κάρτα γραφικών Nvidia GeForce RTX 2060 με 6GB GDDR6. Ο φορητός υπολογιστής μπορεί να εξοπλιστεί με μνήμη DDR4 2666MHz έως και 32GB και με PCIe SSD χωρητικότητας έως και 1TB. Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται επίσης WiFi 802.11b/g/n/ac/ax (WiFi6) και Bluetooth 5.0, ηχεία Harman Kardon, Thunderbolt 3 (USB Type-C), HDMI και USB 3.1 (2 x USB-A) καθώς και μπαταρία 71Wh. Επίσης διαθέτει τέσσερα far-field μικρόφωνα για χρήση σε συνδυασμό με τις ψηφιακές βοηθούς Alexa και Cortana ενώ στην μπροστινή πλευρά διαθέτει ένα μπλε χρώματος LED που ενεργοποιείται με φωνητικές εντολές. 

Μαζί με το ZenBook Pro Duo, η ASUS ανακοίνωσε και το οικονομικότερο ZenBook Duo στις 14 ίντσες. Ο σχεδιασμός και η βασική ιδέα είναι ίδια ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δύο 4K οθόνες έχουν αντικατασταθεί από Full HD οθόνες ενώ η κάρτα γραφικών έχει αντικατασταθεί από μία GeForce MX250 και δεν υπάρχει επιλογή για Core i9. Η ASUS δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία διάθεσης των ZenBook Pro Duo και ZenBook Duo και δεν έκανε γνωστό το κόστος τους, ωστόσο αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά μέσα στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

The Verge

  • Like 2