Στην ετήσια έκθεση τεχνολογίας CES, είδαμε ένα νέο laptop από την ASUS, το οποίο επιχειρεί να προσφέρει μια ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική και καθημερινή χρήση, υιοθετώντας μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία. 

Πρόκειται για το ASUS Zenbook Pro 16X OLED, μια ολοκαίνουρια προσθήκη που δεν θα περάσει απαρατήρητη και το οποίο κυκλοφορεί και σε έκδοση με οθόνη 14 ιντσών.

Από άποψης χαρακτηριστικών, είναι πολλά υποσχόμενο, αφού θα εξοπλίζεται με επεξεργαστές Intel επόμενης γενιάς και κάρτες γραφικών NVIDIA GeForce RTX. Θα έρχονται σε συνδυασμούς με έως και 32GB LPDDR5X RAM, όπως και αποθηκευτικό μέσο PCIe 4.0 SSD χωρητικότητας μέχρι και 2TB.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η μέγιστη κατανάλωση του ισχυρότερου συνδυασμού φτάνει τα 155W TDP, οπότε σε συνδυασμό με μια μπαταρία 96Wh θα μπορέσει να δώσει ικανοποιητικά υψηλή αυτονομία. Δεδομένου ότι φτάνει τις 16” και κρατάει χαμηλά τον συνολικό όγκο και βάρος, θα είναι εύκολο στη μεταφορά οπότε η μεγάλη αυτονομία θα είναι καλοδεχούμενη για πολλούς.

Το συγκεκριμένο laptop ίσως αποτελέσει σταθμό για την εταιρεία από τη στιγμή που σε συνεργασία με την Intel, στηρίζεται στην τεχνική τοποθέτησης modules με την ονομασία ASUS Supernova System-on-Module (SoM). Σε συζήτηση που είχαμε με τον Galip Fu, Global Marketing Director της εταιρείας, έγινε αναφορά στα πλεονεκτήματα που φέρνει σε επίπεδο επιδόσεων η συγκεκριμένη τεχνική, με τις διαφορές να είναι εντυπωσιακές όπως μπορείτε να δείτε στα πρώτα benchmarks που έχει δημοσιοποιήσει η εταιρεία.

image.jpeg.5dca625f9212437f9e7a1463917b1be5.jpeg

Ακόμα, η μείωση στην απόσταση του επεξεργαστή με τη μνήμη κατά 38% αυξάνει σύμφωνα με την εταιρεία τη συνολική αποδοτικότητα της ψύξης του συστήματος. Ο επιπλέον χώρος για τα εξαρτήματα ισχύος της GPU βοηθά στην επίτευξη υψηλότερης θερμικής ισχύος σχεδιασμού και παρέχει στους χρήστες μεγαλύτερη σταθερότητα και υψηλότερη απόδοση της GPU.

«Με το Supernova SOM βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών μας, κάτι που περιμένουμε να υιοθετηθεί και από άλλους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών. Η τεχνογνωσία όμως της ASUS σε συνδυασμό με το επίπεδο της συνεργασίας μας με την Intel, μας φέρνει πάντα ένα βήμα μπροστά», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Galip Fu. Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένη την υιοθέτηση της τεχνικής αυτής σε επερχόμενα νέα laptops της εταιρείας, κάτι που θα μάθουμε αργότερα μέσα στη χρονιά.

image.jpeg.c982e8627e3804ef882676aeedb27364.jpeg

image.jpeg.ded068a01e244ec3b8cdc0fdfbc1376f.jpeg

Η οθόνη του είναι τεχνολογίας OLED σε μέγεθος 16”, με ανάλυση 3.2K και ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz. Επιπλέον, υποστηρίζει HDR και Dolby Vision, ενώ για πιο επαγγελματικές χρήσεις, η πιστοποίηση ακρίβειας χρωμάτων από την PANTONE και η κάλυψη εύρους χρώματος DCI-P3 100% αποτελούν πολύ θετικά σημεία.

Το σώμα του είναι κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου και φιλοξενεί ένα άνετο πληκτρολόγιο, με ένα τεράστιο touchpad (κατά 84% μεγαλύτερο συγκριτικά με του προηγούμενου μοντέλου) όπου εμφανίζεται και το ψηφιακό NumPad για όσους το χρειάζονται. Επιπλέον, για τους γραφίστες ειδικά, το ASUS Dial θα φανεί πολύ χρήσιμο – ένας φυσικός περιστρεφόμενος διακόπτης στην κάτω αριστερή πλευρά του πληκτρολογίου, για εύκολες ρυθμίσεις. Μιλώντας για το πληκτρολόγιο, διαθέτει φωτισμό WhiteRGB και μάλιστα, ανά πλήκτρο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει όπως αναφέρει η ASUS.

Στο εσωτερικό, θα βρούμε μια εξίσου μεγάλη αναβάθμιση, συγκεκριμένα στη μητρική πλακέτα. Χρησιμοποιώντας υγρό μέταλλο για την απαγωγή της θερμότητας, το laptop λειτουργεί σε έως και 7 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από ότι οι προκάτοχοί του. Συνδυαστικά με το ASUS 3D curved vapor chamber, που διαχειρίζεται την θερμότητα, το laptop αναμένεται να είναι αρκετά κρύο ακόμη και σε πιο απαιτητικές εργασίες.

Το ASUS Zenbook Pro 16X OLED θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε την τιμή κάποιου από τους συνδυασμούς.

  • Like 4