Σε μία προσπάθεια να δώσει μία «προσωρινή λύση» στα προβλήματα διαθεσιμότητας αλλά και στο υψηλό κόστος των μνημών τελευταίας γενιάς, η ASUS εργάζεται για να φέρει στην αγορά έναν προσαρμογέα που επιτρέπει στους κατόχους motherboard με μνήμη DDR5 να τοποθετήσουν μνήμη DDR4.

Αν και αναμφισβήτητα δεν είναι η καλύτερη ή η πιο κομψή λύση -με την ASUS να υποστηρίζει ότι το προϊόν θα βελτιωθεί σημαντικά προτού βγει στην αγορά, αν βεβαίως κυκλοφορήσει στην αγορά- θα μπορούσε να δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες που θέλουν να επενδύσουν στην πλέον σύγχρονη πλατφόρμα της Intel, αλλά δεν τολμούν λόγω του υψηλού κόστους της μνήμης DDR5.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι πολλές μητρικές με Intel Z690 chipset υποστηρίζουν μόνο DDR5 και για λόγους που έχουν να κάνουν με το «future-proof» στοιχείο, ο προσαρμογέας της ASUS είναι μία ενδιαφέρουσα προσωρινή λύση (μπορούν για παράδειγμα να δανειστούν τις μνήμες του παλαιότερου συστήματος τους) μέχρι να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα των μνημών DDR5.

5YEjNgBDN4uXOH5U.jpg

Επί του παρόντος, ο προσαρμογέας (adapter) λειτουργεί μόνο με τις μνήμες Tridentz Royal της G-Skill. Και αυτό, επειδή όχι μόνο ο προσαρμογέας απαιτεί το δικό του VRM (Voltage Regulation Module) καθώς οι μνήμες DDR4 δεν διαθέτουν ενσωματωμένα ολοκληρωμένα για τη μετατροπή/ εξομάλυνση της ισχύος όπως συμβαίνει με τις μνήμες DDR5, αλλά είναι και ο διαφορετικός δίαυλος (2x 32-bit έναντι 64-bit) που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ένας ακόμη περιορισμός αφορά στην εγκατάσταση μίας ειδικής έκδοσης του UEFI BIOS του mainboard που να επιτρέπει τη χρήση της μνήμης DDR4. Μόλις η εταιρεία επιλύσει όλα τα παραπάνω που καθιστούν πρόκληση τη λειτουργία του adapter, ενδεχομένως θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μία πραγματικά ενδιαφέρουσα λύση. Ως τότε, θα παραμείνει ένα ακόμη κόνσεπτ που έμεινε… στα εργαστήρια της R.O.G. της ASUS όπως εκατοντάδες άλλες «τρελές» συσκευές που έχει παρουσιάσει κατά καιρούς με ενθουσιασμό αλλά δεν έχουν βρει τον δρόμο τους προς τις γραμμές παραγωγής.