Μια σειρά που απευθύνεται σε επαγγελματίες δημιουργούς, η ASUS ProArt Studiobook 16 καλωσορίζει τρία νέα μοντέλα στην οικογένειά της, όπως είδαμε στην έκθεση CES 2023.

Ξεκινάμε με τα στοιχεία που μοιράζονται οι τρεις συσκευές. Αρχικά, έκαστη φέρει πιστοποίηση US MIL-STD-810H που συνεπάγεται μεγάλη αντοχή. Οι συσκευές περνούν δοκιμασίες κραδασμού, δόνησης, παγώματος, σκόνης, υγρασίας, υψομέτρου, υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών μεταξύ άλλων, για να είναι εγγυημένη η καλή λειτουργία τους σε πλήθος καταστάσεων.

Ύστερα, κάθε ένα από αυτά τα laptops διαθέτει τεχνολογία ASUS Antimicrobial Guard Plus, μια ειδική επίστρωση που προσφέρει προστασία κατά των βακτηρίων και της γρίπης, όπως και του COVID-19 (99%), των H1N1 και H3N2, του σταφυλόκοκκου και του εσερίχια κόλι (κολοβακτήριο). Μάλιστα, φέρουν πιστοποιήσεις ISO 21702 και ISO 22196.

Περνάμε στα τεχνικά, όπου βρίσκουμε ένα touchpad κατά 28% μεγαλύτερο συγκριτικά με των προηγούμενων μοντέλων, όπως και πλέον διαθέτει αισθητήρες πίεσης σε όλη την επιφάνειά του. Το γνωστό κι αγαπημένο ASUS Dial επιστρέφει, στην κάτω αριστερή μεριά του πληκτρολογίου, για εύκολες ρυθμίσεις σε εργαλεία σχεδίασης. Επίσης, υποστηρίζονται γραφίδες απευθείας πάνω στο touchpad.
Το σύστημα ψύξης ASUS IceCool Pro υπόσχεται μια απροβλημάτιστη εμπειρία όσον αφορά στην ψύξη των μηχανημάτων, ενώ η μέγιστη κατανάλωση φτάνει έως και 150W TDP ανάλογα με τον συνδυασμό επεξεργαστή και κάρτας γραφικών.

Ενσωματώνονται δύο θύρες USB 3.2 Gen 2, ένας αναγνώστης καρτών SD Express 7.0, δύο θύρες Thunderbolt 4 USB-C, μία θύρα ακουστικών/μικροφώνου 3.5mm, μία θύρα HDMI 2.1, μία θύρα Ethernet και μια υποδοχή για το βύσμα του φορτιστή.

image.jpeg.b1a2f8a25392404f438837c100bb14da.jpeg

Στον τομέα του λογισμικού, η πλατφόρμα ProArt Creator Hub 2 ανανεώνεται και αναβαθμίζεται, τόσο οπτικά όσο και λειτουργικά. Ενδεικτικά, η λειτουργία PANTONE Color Picker επιτρέπει την απομόνωση και συλλογή χρώματος από οπουδήποτε στην οθόνη, με την ακρίβεια της PANTONE. Επίσης, οι χρήστες θα μπορούν να φτιάξουν δικές τους παλέτες χρωμάτων για να χρησιμοποιούν σε διάφορες εφαρμογές.
Τέλος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα laptops έρχονται με επεξεργαστές Intel Core HX και κάρτες γραφικών NVIDIA GeForce RTX με NVIDIA Studio Drivers. Θα διατίθενται με έως και 64GB DDR5 RAM, έως και 8TB PCIe 4.0 SSD και μπαταρία 90Wh.

Το μοντέλο-ναυαρχίδα της σειράς, ASUS ProArt Studiobook 16 3D OLED, φέρει οθόνη 16” OLED με στερεοσκοπικό 3D, μια τεχνολογία που η ASUS την ονομάζει Spatial Vision και η οποία δεν απαιτεί γυαλιά. Οι χρήστες θα μπορούν να παρακολουθούν περιεχόμενο σε τρεις διαστάσεις, όπως και να δημιουργούν, αφού είναι συμβατό με τα δημοφιλέστερα προγράμματα του κλάδου. Η πρώτη μας επαφή με το συγκεκριμένο μοντέλο και τεχνολογία, ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσα, με το Spatial Vision να είναι με διαφορά η καλύτερη τεχνολογία που έχουμε δει σε ότι αφορά την απεικόνιση 3D αντικειμένων σε οθόνη.

Με δύο κάμερες στο άνω μέρος που παρακολουθούν συνεχώς τη θέση των ματιών σας, το Studiobook 16 3D OLED είναι σε θέση να απεικονίζει 3D αντικείμενα χωρίς να χρειάζεται να φοράτε γυαλιά, και μάλιστα με εξαιρετική ανάλυση. 

image.jpeg.47b031b2d8b2c840a3e9958d0e57c9af.jpeg

Η όλη εμπειρία εκτινάχθηκε μόλις δοκιμάσαμε τη συνεργασία του υπολογιστή με το σύστημα της zSpace η οποία ως τρίτη κάμερα αναλαμβάνει να εντοπίσει τη θέση του ειδικού stylus στο χώρο, δίνοντας μας τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε με τα τρισδιάστατα μοντέλα. Πραγματικά νοιώσαμε ότι αυτά βρισκόντουσαν έξω από την οθόνη, με πολύ καλή ανάλυση και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να φοράμε κάποια ειδικά γυαλιά. Ξεκάθαρα ένας τέτοιος υπολογιστής απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με 3D μοντέλα αλλά και όσους επιθυμούν να αναπαράγουν 3D περιεχόμενο  αν και στη δεύτερη περίπτωση η ASUS προτείνει μια ειδική έκδοση του VivoBook που απευθύνεται κυρίως σε όσους δίνουν έμφαση στην αναπαραγωγή συμβατών ταινιών και παιχνιδιών.

Τα δύο άλλα μοντέλα, ASUS ProArt Studiobook 16 και ProArt Studiobook 16 OLED, διαθέτουν οθόνες LCD και OLED, αντίστοιχα, όμως προσφέρουν επιπλέον τη δυνατότητα επιλογής μιας οθόνης αφής. Κατά τα άλλα, και τα τρία μοντέλα διαθέτουν ανάλυση 3200x2000, ρυθμό ανανέωσης έως και 120Hz, πιστοποίηση PANTONE και 100% DCI-P3, Dolby Vision και Atmos.

  • Like 3