Η 10η επέτειος του θανάτου του Steve Jobs πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τεχνολογικούς ηγέτες να μοιράζονται ιστορίες με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Apple.

Ο CEO της Dell, Michael Dell, μιλώντας στο CNET, αναφέρθηκε στην εποχή όπου ο Steve Jobs είχε ως στόχο να βάλει το Mac OS στους Dell υπολογιστές (βασιζόμενοι σε Intel επεξεργαστές), κάτι που θα μπορούσε να είχε αλλάξει τη βιομηχανία υπολογιστών.

Ο Jobs προσέγγισε αρχικά την Dell για μια συνεργασία αφού απομακρύνθηκε από την Apple και ίδρυσε τη NeXT. Ο Jobs ήθελε η Dell να χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα NeXT στους υπολογιστές της ισχυριζόμενος ότι ήταν καλύτερο από τα Windows. Η Dell απάντησε πως αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί καθώς δεν υπήρχαν εφαρμογές ενώ και το ενδιαφέρον από τους πελάτες ήταν «μηδενικό» εκείνη την εποχή.

Αφού ο Jobs επανήλθε στην Apple, προσπάθησε για άλλη μία φορά να έρθει σε συμφωνία με την Dell, αυτή τη φορά με το Mac OS. Ο Jobs έλεγε στην Dell πως οι αγοραστές θα μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ του λογισμικού της Apple ή της Microsoft. Μάλιστα, είχε δείξει στον CEO και έναν Dell υπολογιστή ο οποίος εκείνη τη στιγμή έτρεχε το Mac OS και του ζήτησε να πάρει τα δικαιώματα χρήσης.

Η Dell θεώρησε ότι ήταν καλή ιδέα και ήθελε να πληρώσει στον Jobs ένα τέλος αδειοδότησης για κάθε υπολογιστή που πωλείται με Mac OS, αλλά ο Jobs ανησυχούσε για τις πωλήσεις υπολογιστών που κανιβαλίζουν τις πωλήσεις Mac επειδή τα PC ήταν πιο οικονομικά. Αντίθετα, ο Jobs ήθελε η Dell να προεγκαθιστά το Mac OS παράλληλα με τα Windows σε κάθε υπολογιστή, κάτι που θα κόστιζε στην Dell εκατοντάδες εκατομμύρια δικαιώματα.

Ο Michael Dell λέγοντας την παραπάνω ιστορία ανέφερε χαμογελώντας πως το δικαίωμα χρήσης που αναφέρονταν ο Jobs θα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και «απλά» τα μαθηματικά δεν «έβγαιναν», καθώς οι περισσότεροι πελάτες της Dell, ειδικά οι μεγαλύτεροι business πελάτες, δεν ήθελαν πραγματικά το λειτουργικό σύστημα Mac. Η πρόταση του Jobs, όπως αναφέρει ο Michael Dell, θα ήταν ενδιαφέρουσα μόνο αν η εταιρεία πλήρωνε τον Jobs κάθε φορά που χρησιμοποιούσε το Mac OS. Το να πληρώνει όμως ακόμη κι όταν δεν το χρησιμοποιεί, ήταν μια «καλή προσπάθεια» του Jobs, όπως αναφέρει ο CEO της Dell.

Τα κόστη δικαιωμάτων αποθάρρυναν την Dell από μία συμφωνία όπως και η έλλειψη εγγύησης ότι η εταιρεία θα συνέχιζε να έχει πρόσβαση στο Mac OS ακόμη και μετά από χρόνια. Οι πελάτες της Dell θα μπορούσε να ήταν «άτυχοι» μελλοντικά καθώς εξελίσσονταν το λογισμικό της Apple με την ίδια την εταιρεία να μην μπορούσε να προσφέρει υποστήριξη.

Ο Michael Dell ανέφερε ότι αν είχε ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, θα μπορούσε να έχει αλλάξει την τροχιά των Windows και του Mac OS στους υπολογιστές. Σε μια συνέντευξη του 2005, ο Dell είχε αναφέρει πως αν η Apple «άνοιγε» το Mac OS και σε άλλους, η εταιρεία του θα ήταν ευτυχής να το προσφέρει στους πελάτες της, αλλά αυτό δεν συνέβη και η Apple κράτησε το Mac OS αποκλειστικά για Mac υπολογιστές.

Αν και ποτέ δεν επιτεύχθηκε μία συμφωνία, ο Dell αναφέρει ότι παρέμεινε φίλος με τον Jobs όλα αυτά τα χρόνια παρά τις διάφορες επιχειρηματικές διαφωνίες τους. Ο Dell είχε ερωτηθεί παλαιότερα τι θα έκανε για να διορθώσει τα «θέματα» της Apple αν ήταν CEO και είχε πει πως θα «έκλεινε την εταιρεία και θα έδινε πίσω τα χρήματα στους μετόχους», κάτι που είχε εξοργίσει τον Jobs.  Ο Jobs τελικά χρησιμοποίησε αυτό το απόσπασμα για να παρακινήσει την ομάδα του, κάτι που όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Michael Dell, ίσως να έκανε και αυτός αν ήταν στη θέση του Jobs, καθώς όταν μια εταιρεία «παλεύει για τη ζωή της, κάνεις ότι χρειάζεται».

  • Like 4