Το πρωτότυπο της Dell δείχνει ένα μέλλον με ευκολότερες επισκευές και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών σιγά σιγά έρχονται να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν τα ηλεκτρονικά απόβλητα που δημιουργούνται από τα προϊόντα τους, δείχνοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Το Concept Luna της Dell έχει στόχο να κάνει τα laptop της πιο φιλικά προς το περιβάλλον και να είναι πιο εύκολα στην επισκευή. Παρόλο που δεν γνωστοποιήθηκε πότε θα εφαρμοστεί η τακτική αυτή, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όπως γνωρίζουμε, πλέον τα laptop έρχονται με τροποποιημένες μητρικές πλακέτες, όπου τα περισσότερα εξαρτήματα όπως RAM και επεξεργαστή, είναι ενσωματωμένα πάνω τους. Αυτό κάνει την επισκευή τους δύσκολη και πολλές φορές, κάτι μη εφικτό.

Με το Concept Luna, η Dell αξιοποίησε την ιδέα της Framework και παρουσίασε ένα πρωτότυπο laptop που παραμένει καλαίσθητο και με εξαρτήματα που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν και να ανακυκλωθούν. Το Concept Luna διατηρεί τον σχεδιασμό των υπαρχόντων laptop της εταιρείας, αλλά όπως δήλωσε η Dell έρχεται με σημαντικές αλλαγές που θα βοηθήσουν την εταιρεία να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακά της έως και 50%, βοηθώντας σημαντικά στον στόχο της εταιρείας να φτάσει μηδενικές εκπομπές ρύπου έως το 2050.

dell-concept-luna.jpg

Η Dell συνεργάστηκε με την Intel και η μεγαλύτερη αλλαγή στο εσωτερικό είναι η σμίκρυνση της μητρικής, η οποία είναι 75% μικρότερη. Οι εταιρείες επίσης μείωσαν τα απαιτούμενα εξαρτήματα κατά 20% που σημαίνει μικρότερη μητρική, λιγότερος χρόνος για κατασκευή και επισκευή και γενικότερα λιγότερα εξαρτήματα. Το σασί αλουμινίου προέρχεται από εργοστάσιο που χρησιμοποιεί υδροηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας επιπλέον το αποτύπωμα άνθρακα που απαιτείται για την παραγωγή του.

Η Dell αναθεώρησε πλήρως τον κύκλο ζωής του laptop και των εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί, με την εταιρεία να προσθέτει πως οραματίζονται ένα μέλλον όπου εξαρτήματα όπως το πληκτρολόγιο, είναι σχεδιασμένα να ανακυκλώνονται πολλές φορές για να δημιουργηθούν νέα πληκτρολόγια για μελλοντικές συσκευές.

dell-concept-luna-2.jpg

Ακόμη, η Dell μείωσε τον αριθμό βιδών που απαιτούνται κατά 10 φορές, επιτρέποντας εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό αφαιρώντας απλά τις 4 εξωτερικές βίδες. Επιπλέον έγινε αλλαγή της κόλλας που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση της μητρικής με μια που βασίζεται σε ίνες και μπορεί να διαλυθεί με νερό, για να κάνει ευκολότερη την αποσυναρμολόγηση και ανακύκλωση.

Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για ένα πρωτότυπο και ακόμη δε γνωρίζουμε πότε η Dell θα εφαρμόσει τις σχεδιαστικές λύσεις του Luna σε συσκευές που θα είναι διαθέσιμες προς το κοινό.

dell-concept-luna-3.jpg

  • Like 8