Στα πλαίσια της έκθεσης CES 2022, η Alienware πραγματοποίησε επίδειξη ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος κόνσεπτ με την ονομασία «Concept Nyx», με το οποίο η γνωστή, δημοφιλής εταιρεία οραματίζεται ένα μέλλον που το «φόρτωμα» και η αναπαραγωγή παιχνιδιών σε διάφορες οθόνες στο σπίτι μπορεί να γίνεται άμεσα, όπως συμβαίνει με το «στριμάρισμα» μουσικής ή βίντεο.

Η βασική ιδέα πίσω από το κόνσεπτ είναι φαινομενική απλή (αν και αρκετά πολύπλοκη για να υλοποιηθεί). Η εταιρεία λοιπόν φαντάζεται ένα μέλλον, όπου μέσω του λογισμικού Nyx όλα τα παιχνίδια υπολογιστή που διαθέτει ο χρήστης, θα είναι άμεσα διαθέσιμα για ασύρματη μετάδοση/ ροή (wireless streaming) σε οποιεσδήποτε οθόνες διαθέτει ο χρήστης στον χώρο του, ανεξάρτητα από που αγοράστηκαν. Ας υποθέσουμε ότι παίζετε το παιχνίδι Assassin's Creed Valhalla στον υπολογιστή, αλλά επιθυμείτε να το συνεχίσετε παίζοντάς το έχοντας απέναντι την τηλεόραση -που είναι μεγαλύτερης διαγωνίου- και από την άνεση του καναπέ σας.

Η Alienware θέλει ο χρήστης να πατάει ένα απλό κουμπί και το παιχνίδι να εναλλάσσεται ασύρματα από οθόνη σε οθόνη, επιτρέποντας μάλιστα στον χρήστη- εφόσον η οθόνη μπροστά του είναι μεγάλης διαγωνίου- να το τοποθετήσει δίπλα σε ένα άλλο, σε λειτουργία «split view». Η Alienware λέει πως εργάζεται για να καταστήσει δυνατή τη ροή (streaming) έως και τεσσάρων παιχνιδιών ταυτόχρονα.

NYX_2.jpg

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι το λογισμικό Nyx θα απαιτεί ένα αρκετά ισχυρό μηχάνημα που να μπορεί να διαχειριστεί με άνεση τουλάχιστον τέσσερα παιχνίδια ταυτόχρονα, ενώ και η δυνατότητες της ασύρματης δικτύωσης θα πρέπει να είναι εξίσου ισχυρές για τη διαχείριση και την ασύρματη μετάδοση έως και τεσσάρων τουλάχιστον παιχνιδιών και με εξαιρετικά χαμηλή υστέρηση.

Επί του παρόντος δεν είναι σαφές αν η Alienware σκοπεύει να κυκλοφορήσει το δικό της hardware, πότε σκοπεύει να το κάνει και με ποιο κόστος ενώ δεν ξεκαθάρισε και αν το Nyx θα αποτελεί μία συνδρομητική υπηρεσία. Για την ώρα λοιπόν, τα ερωτήματα για το Nyx παραμένουν πολλά, και ευελπιστούμε η εταιρεία να απαντήσει στα περισσότερα από αυτά σύντομα. 

NYX_3.jpg

Όπως και να έχει, σε σύγκριση με τα Google Stadia και Amazon Luna, το Concept Nyx, εφόσον φτάσει στον τελικό χρήστη, θα καταστήσει απλή υπόθεση την πρόσβαση και την αναπαραγωγή των παιχνιδιών που βρίσκονται ήδη στην κατοχή του χρήστη και ενδεχομένως με σημαντικά λιγότερους συμβιβασμούς από άποψη ποιότητας απεικόνισης. Κατά κάποιο τρόπο, θα λέγαμε ότι μοιάζει με αυτό που κάνει η Valve με το Remote Play Anywhere, αν και το Nyx όπως αναφέραμε θα διαχειρίζεται περισσότερους τίτλους ταυτόχρονα. Στην επίδειξη πάντως που πραγματοποίησε η Alienware, η δοκιμαστική έκδοση του Nyx τα κατάφερε περίφημα με την εναλλαγή των οθονών να γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Βεβαίως, το περιβάλλον ήταν ελεγχόμενο, οπότε θα χρειαστεί να το δοκιμάσουμε από μόνοι μας για να διαπιστώσουμε τις δυνατότητες του.