Η DJI ανακοίνωσε ένα νέο gimbal με την ονομασία Ronin SC, το οποίο κατασκευάστηκε για να «ταιριάζει» περισσότερο σε mirrorless κάμερες από ότι το Ronin S.

Το νέο Ronin SC (το «C» προέρχεται από το «Compact») της DJI μοιράζεται αρκετά κοινά στοιχεία στον σχεδιασμό με το Ronin S, και διαθέτει βεβαίως μία λαβή που μπορεί να στερεωθεί σε τρίποδο και οδηγεί στο «αντιζύγιο» τριών αξόνων που αναλαμβάνει να απορροφήσει κραδασμούς και να κρατήσει σε ισορροπία την εικόνα, χωρίς «κουνήματα».

Πρόκειται για μία ποιοτική κατασκευή από μαγνήσιο, χάλυβα, αλουμίνιο και ανθεκτικό πλαστικό. Ο χρήστης του μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα joystick καθώς και μερικά κουμπιά για να ελέγξει την κίνηση και στους τρεις άξονες ενώ αυτή τη φορά επιπλέον υπάρχουν και διακόπτες κλειδώματος σε κάθε άξονα για εύκολο setup και «balancing». 

H DJI περιγράφει το Ronin SC ως τον «μικρότερο, ελαφρύτερο και εξυπνότερο φορητό σταθεροποιητή» και λαμβάνοντας υπόψη κάποια νέα χαρακτηριστικά που διαθέτει, πράγματι, είναι «εξυπνότερο» του Ronin S. Καταρχήν έχει την ικανότητα να παρακολουθεί (track) αντικείμενα μέσω ενός smartphone (ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει το smartphone του στο «hot shoe» της κάμερας και το DJI app θα παρακολουθεί το αντικείμενο που έχει υποδείξει ο χρήστης υποδεικνύοντας στο gimbal πως να κινηθεί για να το διατηρήσει εντός κάδρου).

569939292_RoninSC_3.jpg.40d6adb6edd36c592eb3f6431d3b5fa7.jpg

Το δεύτερο χαρακτηριστικό ονομάζεται Force Mobile και αποτελεί μία «toned down» έκδοση του Force Pro, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες για να στρέφουν τις κάμερες τους στο αντικείμενο που επιθυμούν εξ αποστάσεως ενώ είναι τοποθετημένες σε κάποιο από τα πιο προηγμένα gimbal rigs της DJI.

Ένα από τα μεγαλύτερα «selling points» του νέου DJI Ronin SC είναι το βάρος του, που είναι μόλις 1,1 κιλά και σχεδόν το μισό από αυτό του Ronin S, ωστόσο αυτό έχει και τα αρνητικά του αφού μπορεί να «σηκώσει» περίπου δύο κιλά εξοπλισμού (κάμερα, σύστημα φακού κ.λπ), όταν το Ronin S έχει δοκιμασμένο «payload capacity» περίπου 3,6 κιλών.

Από την άλλη, το Ronin SC θα «κουράζει» λιγότερο τον χρήστη του, ενώ και η θήκη του είναι κατά 40% ελαφρύτερη και 38% μικρότερη από εκείνη του Ronin S. Η διάρκεια της μπαταρίας έχει αξιολογηθεί στις 11 ώρες χρήσης για το Ronin SC και 12 ώρες για το Ronin S. Το νέο DJI Ronin SC στοιχίζει $439 ωστόσο πωλείται και σε «Pro» έκδοση έναντι $539 που έρχεται με «focus wheel».

The Verge