Η δημοφιλέστερη εταιρεία κατασκευής drones παρουσίασε πρόσφατα το DJI Avata, ένα μικρό και συμπαγές quadcopter που σχεδιάστηκε για εμπειρίες FPV.

Ως διάδοχος του DJI FPV, οι χειριστές μπορούν να απολαμβάνουν διασκεδαστικές μεθόδους ελέγχου του νέου τους drone αξιοποιώντας κάποια από τα FPV goggles της εταιρείας, όπως για παράδειγμα τα DJI FPV Goggles V2 ή τα ολοκαίνουρια DJI Goggles 2. Όσον αφορά στον χειρισμό, ο χειριστής μπορεί να χρησιμοποιήσει το παλαιότερο FPV Remote Controller 2 ή το νέο χειριστήριο DJI Motion Controller. 

Για πρώτη φορά σε drone της DJI επίσης έχουμε ενσωματωμένα προστατευτικά για τους έλικες. Τα προστατευτικά αυξάνουν την ασφάλεια για το drone σε πτήσεις που είναι λίγο πιο…τολμηρές ενώ επιπλέον αυξάνουν και την αυτοπεποίθηση του χειριστή όταν «πετάει» το drone του κοντά σε εμπόδια ή ανάμεσα από δέντρα κ.ά. 

6d06c044704316ea0029adc3b570a5d6@origin.jpg

Το DJI Avata σχεδιάστηκε για εμπειρίες FPV. Έτσι, διαθέτει μόνο ένα αντιζύγιο μονού άξονα στο μπροστινό μέρος για την κάμερα, η οποία μεταδίδει βίντεο ανάλυσης 4Κ απευθείας στο headset του χειριστή, δηλαδή είτε στο γνωστό headset DJI FPV Goggles V2 είτε στο ολοκαίνουριο headset DJI Goggles 2 που είναι περισσότερο συμπαγές και ελαφρύτερο.

 Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η εμπειρία FPV γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική όταν χρησιμοποιείται το νέο χειριστήριο DJI Motion Controller. Αν και πολλοί χειριστές που έχουν συνηθίσει τα  χειριστήρια με τον τυπικό σχεδιασμό για τα δύο χέρια -σαν αυτά που διαθέτουν οι παιχνιδοκονσόλες- ενδέχεται να χρειαστούν ένα διάστημα προσαρμογής με το DJI Motion Controller μονού χεριού, εντούτοις η εταιρεία λέει πως σε συνδυασμό με το headset ο χειρισμός σύντομα θα γίνει ενστικτώδης και πολύ φυσικός. Το πρωτόκολλο O3+ (OcuSync 3+) διασφαλίζει την σταθερή σύνδεση σε μικρή εμβέλεια ωστόσο είναι εξαιρετικά ικανό και σε περιπτώσεις μακρινής απόδοσης. Όσον αφορά την αυτονομία επαρκεί για 18 λεπτά πτήσης.

f1d30ad14a6e3edcdc4d7585a8c48db0@ultra.jpg

Το DJI Avata έχει διαστάσεις 180 x 180 x 80 χιλ. και βάρος μόλις 410 γρ. και δεν είναι πτυσσόμενο, επομένως το συμπαγές σχήμα είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο όσον αφορά την ευελιξία του στις πτήσεις απαιτήσεων -π.χ. μέσα από στενά σημεία- αλλά και όσον αφορά την μεταφορά του.

Στο εμπρόσθιο τμήμα του DJI Avata υπάρχει όπως αναφέραμε μία κάμερα με FoV 155° που βασίζεται σε αισθητήρα CMOS 1/1,7 ιντσών. Τραβάει βίντεο ανάλυσης 4K έως και στα 60 fps καθώς και φωτογραφίες ανάλυσης έως 48MP. Τα αρχεία μπορούν να αποθηκευτούν στον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης 16 GB ή να αποθηκευτούν σε κάρτα microSD. Επιπλέον, τα περισσότερα «goggles» μπορούν επίσης να εγγράψουν βίντεο σε κάρτα microSD. Υποστηρίζεται επίσης η χρωματική λειτουργία D-Cinelike (πρόκειται για ένα χρωματικό προφίλ ουδέτερου χρώματος που επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο στο post processing).

30e659483b3293ebe3e3e180087e0cfa@ultra.jpg

Η κάμερα όπως αναφέραμε είναι τοποθετημένη σε ένα αντιζύγιο με ανάρτηση μονού άξονα. Παρόλα αυτά, η κάμερα διαθέτει την ίδια ψηφιακή σταθεροποίηση RockSteady και HorizonSteady που υπάρχει και στις action κάμερες της DJI. Και αυτός ενδεχομένως είναι ο ακριβέστερος και ευκολότερος τρόπος για να περιγράψει κάποιος το συγκεκριμένο drone: είναι μία action camera που μπορεί και πετάει. Φυσικά, έχει δυνατότητες «αποφυγής εμποδίων» μέσω των γνωστών αισθητήρων της DJI που κοιτούν προς τα κάτω. Η κάμερα μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση αντικειμένων μπροστά από το drone, αλλά δεν υπάρχουν άλλοι αισθητήρες που να βοηθούν στην αποφυγή εναέριων… συμβάντων. Ακριβώς για αυτό τον λόγο υπάρχουν προστατευτικά για τους έλικες.

96bb4b4cfa118ee1476a1a44ad23925e@origin.jpg

Όσον αφορά το headset DJI Goggles 2 είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του. Ενσωματώνει οθόνες τεχνολογίας Micro-OLED 1080p για υψηλή ευκρίνεια με ρυθμό ανανέωσης έως 100Hz και ρυθμιζόμενες διόπτρες ενώ στο εξωτερικό πλαϊνό υπάρχει μία επιφάνεια αφής που βοηθάει στον χειρισμό και στον έλεγχο του drone. Η μετάδοση βίντεο προς το headset DJI Goggles 2 πραγματοποιείται μέσω του πρωτόκολλου μετάδοσης O3+ της DJI για ζωντανή ροή βίντεο 1080p έως και 100fps από απόσταση έως και 10 χλμ. με εξαιρετικά χαμηλή υστέρηση που δεν ξεπερνά τα 30 ms.

Το DJI Avata Fly Smart Combo που περιλαμβάνει τα DJI Avata, DJI Goggles 2 και DJI Motion Controller στοιχίζει €1.179 στο κατάστημα της DJI. To DJI Avata μόνο του, χωρίς το headset ή το χειριστήριο στοιχίζει €589.

  • Like 5