Οι εποχές που τα gigabyte δε θα μας λένε και πολλά δεν αργούν, αν πιστέψουμε τα όσα διατείνεται η FujiFilm.

H FujiFilm, ο ένας εκ των δύο κορυφαίων κατασκευαστών μαγνητικών αποθηκευτικών μέσων παγκοσμίως, προσβλέπει μέσα στην επόμενη δεκαετία να αναπτύξει τεχνολογίες που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει στην κατασκευή μαγνητικών δίσκων χωρητικότητας έως και 400 TB.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του AnandTech, η FujiFilm βασίζει τα πλάνα της στη χρήση κόκκων φερρίτη στροντίου, μια τεχνολογία που μπορεί να υποστηρίξει πυκνότητα δεδομένων έως και 224 Gbit/τετραγωνική ίντσα (τα σημερινά δεδομένα είναι στα 8 Gbit/τετραγωνική ίντσα), κάτι που μεταφράζεται σε μαγνητικούς δίσκους χωρητικότητας έως και 400 TB.

Το τρέχον πρότυπο μαγνητικών μέσων αποθήκευσης LTO βρίσκεται στην όγδοη γενιά του. Το LTO-8 προσφέρει χωρητικότητες έως και 12 TB με ταχύτητες 360 MB/s. Οι εκτιμήσεις, θέλουν μέχρι το 2030 να έχουμε περάσει στο LTO-13, με χωρητικότητες έως 384 TB και ταχύτητες οριακά δεκαπλάσιες σε σχέση με τις σημερινές. Sony και IBM άλλωστε παρουσίασαν υλοποιήσεις με πυκνότητα δεδομένων 201 Gbit/τετραγωνική ίντσα το 2017, με πρόθεση να τις διαθέσουν εμπορικά το 2026.

Όπως αναφέρει μάλιστα η FujiFilm, για να ξεπεραστεί το όριο των 400 TB, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί νέο υλικό, αφού ο φερρίτης στροντίου θα έχει φτάσει στα όριά του.

  • Like 11